• Külföld
Faktor

Kolumbia béketárgyalásokat kezd a második legnagyobb gerillaszervezettel

A kolumbiai kormány béketárgyalásokat kezd az ország második legnagyobb gerillaszervezetével, a Nemzeti Felszabadítási Hadsereggel (ELN).

Juan Manuel Santos kormányának békeügyi biztosi hivatala azt írta: a "kolumbiai vezetés és az ELN meghívja a nemzeti és nemzetközi médiumokat egy közös sajtótájékoztatóra, amelyet március 30-án, Caracasban tartanak". A kormány részéről Frank Pearl áll majd helyi idő szerint szerda délelőtt a sajtó képviselői elé. Pearl részt vett az ország első számú gerillacsoportjával, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkkel (FARC) Havannában folytatott béketárgyalásokon is.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint az ELN-nel induló hivatalos párbeszéd helyszíne az ecuadori főváros, Quito lesz majd, ahol előzőleg a béketárgyalások előkészítése céljából már hétszer találkoztak a szemben álló felek.

A megbékélést célzó hivatalos megbeszélések azért indulhatnak el, mert a gerillák szabadon engedtek két túszt, teljesítve ezzel a kolumbiai kormány kérését, amit a tárgyalások megkezdésének feltételéül szabott - írja az MTI.

Az ELN-t az 1959-es kubai forradalom hatására alapították radikális katolikus papok, a mozgalomnak jelenleg nagyjából 2000 harcosa van. A marxista-leninista szervezetet az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorcsoportnak tartja.

A kolumbiai kormány és a FARC között 2012-ben kezdődtek hivatalos béketárgyalások, de bizonyos nézeteltérések miatt egyelőre nem született meg a végleges megállapodás, holott arra a kormány által szabott határidő a múlt héten lejárt.

Top 0