• Külföld
Faktor

Itt ihatnak a dolgozók munkaidőben - mindaddig, míg el tudják végezni feladatukat

A világ szinte minden országában tiltott alkoholos vagy más befolyásoltság alatt dolgozni, Kolumbiában azonban nem ennyire szigorúak a szabályok.

A kolumbiai alkotmánybíróság rendelete megengedi, hogy a munkavállalók igyanak vagy drogozzanak, amíg a munkavégzést komolyabban nem befolyásolja negatív irányban ez a körülmény.

Tavaly az egyik kolumbiai egyetem két diákja a munkajoggal kapcsolatban intézett kérdést az alkotmánybírósághoz – írta meg az Oddity Central. Szerintük ugyanis két cikkely (miszerint a törvény előtt mindenki egyenlő fizikai és mentális állapottól függetlenül, illetve minden munkavállaló számára biztosított az esélyegyenlőség) értelmezhető úgy, hogy az illuminált állapotú dolgozókat nem lehet kirúgni, ha állapotuk nem akadályozza a munkavégzést.

A bíróság el is fogadta az érvelést, így módosították a törvényt. Természetesen példákkal illusztrálták, hogy ez nem lehetséges minden esetben, hiszen egy pilóta, egy sofőr vagy egy rendőr nem lehet spicces.

Az intézkedésnek máris vannak ellenzői és támogatói is. Vannak, akik azzal érvelnek, hogy ez fel fogja jogosítani arra az embereket, hogy bármit megtegyenek. Juan Manuel Charry alkotmánybíró viszont azt nyilatkozta, ha valaki az ebédhez megiszik két pohár bort, az még nem feltétlenül hat rá olyan mértékben, hogy meggátolja őt a munkavégzésben.

Kommentek:

Top 0