• Élet
Faktor

Meginna egy kólát? Rémisztő, mit tesz az üdítő szervezetével

Szomjúság vagy fáradtság esetén sem jó választás a kóla.

A Wake Up World készített egy összeállítást arról,hogy  mi történik a testünkben, ha egy 0,33-as dobozzal megiszunk az üdítőből.

 • Tíz perc elteltével tíz teáskanálnyi cukor landol a szervezetben. Ettől a cukormennyiségtől csak azért nem hányja el magát az ember, mert a kólában lévő foszforsav csökkenti az édes ízt.

 • Húsz perc után a vércukorszint száguld felfelé, mire hatalmas mennyiségű inzulint termel a szervezetünk - írja a Bors. A szervezet erre reagálva elkezdi a cukrot zsírrá alakítani.

  EZT IS AJÁNLJUK:
  • Negyven perc múlva a kólában lévő koffeint teljes egészében felveszi a testünk, a pupilláink kitágulnak, a vérnyomás megnő, a máj több cukrot tol a vérkeringésbe. Az agyunkban lévő adenozin-receptorok blokkolva vannak, ami megakadályozza az elálmosodást.

  • Negyvenöt perc elteltével testünk fokozza a dopamintermelést, és ezáltal stimulálja az agy jutalomközpontját, hasonlóképpen, mint az opiátok.

  • Egy órával a fogyasztás után a kólában megtalálható foszforsav kalciumot, magnéziumot, cinket köt meg a gyomorban, ami tovább serkenti az anyagcserét. A nagy mennyiségű cukor és édesítőszer fokozza a fontos kalcium kiválasztódását a vizeletbe. A koffein vízhajtó tulajdonságai ekkor már teljesen kifejtik hatásukat: ennek köszönhetően a kalcium mellett a magnézium és a cink is a vizeletbe kerül. A vércukorszint villámgyorsan visszaesik, fáradtnak érzi magát az ember.

  Kommentek:

  Top 16