Faktor

Kőkorszaki mészárlást tártak fel

Kőkorszaki mészárlás nyomairól árulkodó csontokat, legalább 27 ember maradványait tárták fel a Turkana-tó közelében a mai Kenya területén. Sok áldozatot megkötözve gyilkoltak meg.

Az egyik áldozat, akinek kezét-lábát összekötözték, a terhesség vége felé járhatott, valamint hat gyereket is megöltek. A feltárt maradványok között 12 csontváz jó állapotban maradt fenn. Közülük tíz mutatja kíméletlen, talán azonnali halált okozó erőszak nyomait. Szétzúzott koponyák és járomcsontok, eltört bordák, kéz- és térdízületek, kőhegyű fegyverrel okozott sérülések árulkodnak a vérfürdőről - számolt be a feltárásról a Cambridge-i Egyetem Marta Mirazon Lahr vezette kutatócsoportja a Nature-nek.

Az egyik koponyába és egy felsőtest csontjaiba három kőpenge is fúródott, kettő a régióban ritkán előforduló, lávából keletkezett obszidiánból, a harmadik kovakőből készült.

Néhány holttest csontjainak elhelyezkedése arra utal, hogy az áldozatokat megkötözhették.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A halottakat nem temették el, sokuk a tó egy - azóta rég kiszáradt - lagúnájába zuhant vagy belelökték. Az üledék a 2012-es felfedezésig megőrizte a 21 felnőtt, köztük legalább nyolc nő és a hat gyerek csontjait. A maradványokat Kenya északi részén, a Turkana-tótól nyugatra elterülő Nataruk ásatási helyen találták.

    A kutatók feltételezése szerint egy vadászó-gyűjtögető csoportra támadt rá egy ellenséges klán a lagúna partján. Azt nem tudni, hogy a föld, a táplálék vagy más erőforrások miatt tört-e ki az összecsapás.

    A helyszínen jók lehettek az életkörülmények: vizet és halakat kínált a tó. Edénymaradványok utalnak arra, hogy az élelmet tárolták is.

    Különösen ritkán találni a vadászó-gyűjtögető csoportok közötti összecsapásra utaló bizonyítékokat, amelyek értékes ismeretekkel szolgálnak a háborúk eredetéről és a korai embercsoportok közötti viszonyok alakulásáról. Igen szokatlan, hogy nőket és gyereket öltek meg, mivel őket a győztes csoport általában befogadta, csak a legyőzött férfiakkal végeztek - írták a kutatók.

    Top 16