• Külföld
Faktor

Rejtélyes módon tűnnek el az állatok, egyes területekről teljesen kihaltak a koalák

Teljesen eltűntek a koalák Ausztrália egyes területeiről. Ha ez ilyen ütemben folytatódik, akkor tíz év múlva egyetlenegy sem marad belőlük.

A queenslandi Sunshine Coast-i Egyetem kutatóit megdöbbentette a koalák hirtelen, látszólag minden ok nélküli eltűnése az általuk megvizsgált Fraser Coast nevű régióban. Tizennégy évvel ezelőtt, 2003-ban egy állatvédő csoport rengeteg koalát talált a területen, idén viszont egyet sem, ami a kutatók szerint arra utal, hogy a helyi populáció már kihalt – írja az MTI.

"Ha folytatódnak a helyi kihalások, egy koala sem marad az országban tíz év múlva" - mondta el Anthony Schultz a Hszinhua hírügynökségnek.

A koalák rejtélyesen tűntek el.

A koalák rejtélyesen tűntek el.

EZT IS AJÁNLJUK:

  "Amikor ilyen drámaian csökken egy populáció egyedszáma, legtöbbször meg tudjuk mondani, mi okozta a pusztulást. Itt nem volt semmilyen nyilvánvaló kiváltó ok" - tette hozzá.

  Amikor a kutatók átvizsgálták a 2003-ban felmért területet, koalák nyomainak kiszimatolására betanított kutyákat vittek magukkal: "Akár fél évvel korábbi nyomot is kiszagolnak a képzett kutyák, tehát ha ők sem találtak semmit, az azt jelenti, hogy hat hónapja nem jártak arra koalák" - magyarázta Schultz.

  A kutató ideális koalaélőhelynek ítélte a területet, mivel zömmel állami tulajdonú erdők borítják és a közelben nincsenek nagy építkezések, ezért igen meglepő a kihalás.

  Észak-Ausztrália egyes területein már észrevették, hogy a helyi populációk kihaltak, délen viszont a helyzet ezzel éppen ellentétes, ott a koalák egyes helyeken túl is népesedtek. "Minden koala hasonlít, de a déliek különböznek az északiaktól, és fontos, hogy megőrizzük a genetikai sokszínűséget" - vélte Schultz.

  Deborah Tabartot, az ausztrál koalavédő alapítvány igazgatóját nem lepte meg a kutatás eredménye: "Az én szememben a koalák a kipusztulás felé tartanak, és az az ország szerencséje, hogy még élnek állatok a vadonban. Meg kell védenünk őket, amíg nem késő" - jelentette ki Tabart.

  Kommentek:

  Top 16