• Külföld
Faktor

Fenyeget az örök forróság: Magyarország nagyon rossz helyzetben van

A világ több régiójában is örökössé válik majd a nyár, még akkor is, ha sikerül a párizsi klímaegyezményben kitűzött 2 fok alatt tartani a globális felmelegedést. Magyarország pedig a legveszélyeztetettebb országok közé tartozik.

Már 1,5 fokos felmelegedés is elég ahhoz, hogy jelentősen megváltozzon a hőhullámok hossza, intenzitása és gyakorisága. Kutatók egy csoportja a világot 26 régióra osztva azt vizsgálta, hogyan befolyásolja minden egyes foknyi hőmérséklet-emelkedés az egyes térségek nyarát. Eredményeikről a Scientific Reports folyóiratban számoltak be.

Az adatok alapján a klímaváltozás globális szinten is hatalmas hatással lesz a nyári forróságra, egyes régiók azonban kifejezetten pokoli hellyé alakulnak majd.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Sarah Perkins-Kirkpatrick, az Ausztrál Kutatási Tanács éghajlati központjának munkatársa és a tanulmány vezető szerzője azt mondta, hogy nagyon meglepődtek azon, hogy akár 2 fokos melegedéssel is állandó kánikulává válhat a trópusi területek nyara.

  "Azt is felfedeztük, hogy már 1,5 fokos globális hőmérséklet-emelkedéssel is szinte az összes olyan régió négyévente fog hőhullámokat tapasztalni, melyekből egykor csupán harmincévente fordult elő egy" – mondta a kutató. Perkins-Kirkpatrick hozzátette, ha a felmelegedés eléri az 5 fokot, ezek a térségek minden évben átélhetik majd a kánikulát.

  A világ régiókra való felosztásával a szakértők észrevették, hogy a nyár más-más módon fog megváltozni az egyes területeken. A hőhullámok csúcshőmérséklete a Mediterráneumban és Közép-Ázsiában emelkedhet a leginkább, a kánikulák hossza és napjainak száma viszont a trópusokon növekszik majd a leglátványosabban.

  A kutatásban csak két régióban, Közép-Amerikában és Kelet-Afrikában mutatták ki, hogy csökkenhet az enyhe hőhullámok gyakorisága. De ezeken a területeken is emelkedik majd a forró napok száma. Ráadásul egybe fognak olvadni azok a tartósan meleg időszakok, amelyek korábban két külön hőhullámot alkottak.

  Az adatok alapján 1 fokos felmelegedés esetén hazánk nagy részén akár harminccal több kánikulai nap is lehet. Az ennél magasabb hőmérséklet-emelkedés pedig még veszélyesebb hatásokkal fog járni.

  Perkins-Kirkpatrick úgy véli, tanulmányuk újabb ébresztő a döntéshozók számára. A szakértő szerint azonnal lépnünk kell, hogy csökkentsük az ember okozta felmelegedés mértékét, megfelelő intézkedés nélkül ugyanis a világ több régiójában is katasztrófa fenyeget - írja a Climate Extremes.

  Kommentek:

  Top 16