• Külföld
Faktor

Kizárt, hogy a nizzai tömegmészáros egyedül gyilkolt

Megszólalt a Nizzában 84 embert halálra gázoló Mohamed Lahouaiej-Bouhlel korábbi védőügyvédje, Corentin Delobel, aki szerint védence "nem volt túl intelligens" - tehát szinte kizárt, hogy egyedül hajtotta végre a francia nemzeti ünnepen a tömeggyilkosságot.

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel

Delobel még márciusban védte Bouhlelt, miután a férfit fegyverrel elkövetett erőszak miatt letartóztatták. A 31 éves tunéziai férfi hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

„Azt mondtam magamnak, hogy én csak a munkámat végeztem. De ha rosszul dolgoztam volna, akkor valószínűleg most börtönben ülne, és sosem történt volna meg ez a tragédia.”

- mondta az ügyvéd a CNN-nek.

A férfi szerint Bouhlel „a piti kis bűnözők iskolapéldája” volt: alkoholista, aki verte a feleségét, és nem volt túlságosan okos – valószínűleg egy ilyen nagyszabású merényletet sem tudott volna egyedül megtervezni.

A Nizzában élő, 31 éves tunéziai Bouhlel július 14-én késő este, a franciák nemzeti ünnepén hajtott bele bérlet teherautójával a nizzai Promenade des Anglais sétányon ünneplő tömegbe. Közel 2 kilométeren keresztül, 50 km/h-s sebességgel annyi embert próbált meg elütni, amennyit csak lehetett – legalább 84-en haltak meg a merényletben, 200-nál is többen pedig megsérültek. Bouhlelt a rendőrök lőtték agyon.

A támadást a merénylet utáni napokban az Iszlám Állam vállalta magára: mint a terrorszervezethez közel álló sajtóforrás írta, az ő katonájuk hajtotta végre a tömeggyilkosságot. Több szakértő szerint azonban gyanús az Iszlám Állam részessége – a terrorszervezet ugyanis európai merényleteiért azonnal felelősséget szokott vállalni, ezúttal azonban először csak egy durva képpel ünnepelte az esetet, és csak a hét végén nyilatkozott.

Sokkal valószínűbb tehát, hogy Bouhlel csak a terrorszervezet fanatikus híve volt, mint katonája.

Az ügyvéd szerint azonban korábban annak sem volt nyoma, hogy védence dzsihádista lenne. Delobel azt mondta, valószínűleg a vallás gyakorolt rá végül ilyen hatást. Ez azonban újabb kérdéseket vet fel, ugyanis Bouhlel semmilyen vallási vagy más típusú állami megfigyelőlistán nem szerepelt. Kisebb bűnügyei voltak csak, amelyeket hirtelen felindulásból követett el, így a titkosszolgálat és a hírszerzés számára is ismeretlen volt.

„Úgy tűnik, nagyon gyorsan radikalizálódott.”

- mondta Bernard Cazeneuve belügyminiszter.

Fotó: Europress / Valrey Hache - AFP

Fotó: Europress / Valrey Hache - AFP

Cinkosok nyomaiA hétvégén több, a merénylethez köthető letartóztatás is történt.

Vasárnap a hatóságok egy albán párt vettek őrizetbe. A terrorelhárítók nem közöltek bővebb adatokat, csak annyit lehet tudni, hogy valószínűleg közük volt a támadáshoz.

A francia hatóságok a merénylettel kapcsolatban hat embert vettek őrizetbe, köztük Bouhlel feleségét is. A házaspár válása már folyamatban van, a háromgyerekes apa azóta nem is találkozott a feleségével, hogy jogi útra terelték az ügyet – mondta Jean-Yves Garino, a nő ügyvédje.

A nyomozók elárulták, hogy Bouhlel a merénylet előtt sms-t ír valakinek:

„hozzatok még több fegyvert.”

Ez pedig egyértelműen azt jelzi, hogy a férfi valószínűleg nem egyedül tervelte ki és hajtotta végre a merényletet.

Nem sokkal a gyilkosságok előtt Bouhlel nevetős szelfiket küldött a bátyjának, amint a nizzai tömegbe vegyülten ünnepel. Ahogy Jaber Bouhlel mondta: semmi nyoma nem volt annak, hogy az öccse tervezne valamit. A férfi édesapja viszont azt állítja, korábban is látszott már, hogy a fiának mentális zavarai vannak: többször kapott idegösszeroppanást, és szélsőségesen agresszívvá tudott válni. Arra azonban egyik családtagja sem gondolt, milyen kegyetlenségre képes.

Kommentek:

Top 0