• Politika
Faktor

Kivonhatják a forgalomból az uberező autókat

Az Uberrel kapcsolatos tennivalókról tartottak ma megbeszélést az ügyben érintett legfontosabb szereplők képviselői. Az egyeztetés után Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára azt mondta, a kormány előtt lévő előterjesztés alapján lehetőség lesz kivonni a forgalomból a jogsértően uberező sofőrök autóit. Metál Zoltán, a Taxis Szövetség elnöke üdvözölte a lépést, és arról beszélt a Faktornak: amíg az uberesek nem tartják be a szabályokat, addig a leghatékonyabb eszköz az applikáció elérhetetlenné tétele, és ezt kérik is a kormánytól.

A mai egyeztetésen a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, 16 taxis szervezet, a közlekedési hatóság, a Belügyminisztérium és a rendőrség képviselői vettek részt. A megbeszélés után Fónagy János, az NFM parlamenti államtitkára azt mondta, a kormány az adót fizető, más működési szabályokat is betartó, legálisan működő taxisok mögött áll.

Tiltakozó taxisok januárban

Tiltakozó taxisok januárban

Ezért, korábbi ígéretüknek megfelelően, kormány-előterjesztés készült annak érdekében, hogy a magyar jogszabályokat figyelmen kívül hagyó, jogsértően működő és adót nem fizető „uberes taxis tevékenységet” megakadályozzák: az ilyen tevékenység közben rajtakapott sofőrök autóit a rendszám levételével vonhatják ki a forgalomból. Az előterjesztés szerepelt a kormány mai ülésének napirendjén – Fónagy János azt mondta, bízik benne, hogy a kormány jóváhagyja az előterjesztést. Emellett már eddig is súlyos szankciók érték az Uber sofőröket: az elmúlt hetekben a rendőrség a jogsértő uberesek közül többet súlyosan megbüntetett, volt olyan, akire 800 ezer forint bírságot szabtak ki.

Fónagy János arról is beszélt, hogy a NAV szintén minden eszközt mozgósít a jogellenes tevékenységek visszaszorítása érdekében. A munkájukat azonban nehezíti, hogy az Uber hollandiai központja minden együttműködést megtagad, aminek szerepe volt a kormány keményebb fellépésében is.

Fotó: MTVA - Turbéky Eszter

Fotó: MTVA - Turbéky Eszter

Fónagy János elmondta, hogy az egyeztetésen a taxisok képviselői további lépéseket szorgalmaztak az Uber-taxisok ellen, ezért megvizsgálják a feketepiaci taxizást megalapozó mobiltelefonos applikáció letiltásának lehetőségét. A taxisok képviselői ezzel kapcsolatban azt mondták, hogy nem a modern technikai lehetőségek alkalmazása ellen lépnek fel – hiszen a taxis társaságok is rendelkeznek ilyen alkalmazásokkal –, hanem az ellen, hogy feketepiaci módszereket alkalmazó szervezettel kelljen versenyezniük.

Taxisok: a kormány tegye elérhetetlenné az applikációkat

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke a Faktornak értékelte a megbeszélésen elhangzottakat. Azt mondta, üdvözlik az uberes autók forgalomból való kivonását lehetővé tevő előterjesztést, amit korábban már a taxisok is javasoltak. Metál Zoltán szerint a szakma ma egyértelművé tette, hogy egy – gyors – megoldást várnak a kormánytól: amíg az Uber, és az Uberhez hasonló szolgáltatásokat nyújtok nem működnek jogszerűen, addig a kormány a Nemzeti Hírközlési Hatóságon és a mobilszolgáltatókon keresztül tegye elérhetetlenné ezeket az applikációkat – a Taxis Szövetség ebben szakértők bevonásával segíti a kormány munkáját. Metál Zoltán elmondta, ez a megoldás sokkal hatékonyabb és olcsóbb lenne az ellenőrzésekhez képest, és az eszközzel több országban is éltek már. Ha az intézkedések után az Uber továbbra is jelen szeretne lenni a magyar piacon, „üdvözlik a fedélzeten”, de csak akkor, ha – a taxisokhoz hasonlóan – ők is minden szabályt betartanak.

Korábban az Uber is egyetértettabban a kormánnyal, hogy szabályozni kell a személyszállító szolgáltatást. Január közepi közleményükben azt írták, „szükség van egy olyan modern szabályozási keretre, amely figyelembe veszi az olyan új technológiák jelenlétét és pozitív hatását, amilyen az Uber platformja is. Erről tárgyalunk a döntéshozókkal is.”

Top 0