• Külföld

Lefejezett újságíró képét posztolta, nyomoznak a szélsőjobboldali pártelnök ellen

Vizsgálat indult Marine Le Pen, a szélsőjobboldali francia Nemzeti front elnöke ellen, amiért olyan fotókat tett közzé Twitter oldalán, amelyeken az Iszlám Állam kivégzett áldozatait lehet látni. Többek között a lefejezett James Foleyt is.

Marine Le Pen, fotó: Europress/Sylvain Lefevre/Getty Images

Marine Le Pen, fotó: Europress/Sylvain Lefevre/Getty Images

Pár nappal ezelőtt a BFM hírtelevízióban Jean-Jacques Bourdin újságíró az Iszlám Állam és a Nemzeti Front közötti összefüggésekről kérdezte az arab világ egyik szakértőjét. "Nem a közvetlen kapcsolatok, hanem a befelé forduló identitás érdekel, amely végül is szellemi közösség, hiszen az Iszlám Állam célja, hogy efelé kényszerítse a francia társadalmat" - mondta a riporter.

Marine Le Pen felháborodottan reagált: "A párhuzam, amelyet ma délelőtt Jean-Jacques Bourdin vont meg az Iszlám Állam és a Nemzeti Front között, elfogadhatatlan. Vissza kell vonnia ezt az undorító kijelentést" - mondta, de nem elégedett meg ennyivel.

Három képet is közzétett a Twitteren a terroristák propaganda-felvételei közül "Ez az Iszlám Állam!" szöveggel. Az egyik felvételen az év elején élve elégetett jordániai pilótát lehet látni, a másikon egy harckocsival végrehajtott kivégzést, és a fotók közé került az is, ami a lefejezett James Foley amerikai újságíró testéről készült. Az újságíró szülei felháborodtak a kép közzététele miatt. Szerdán arra kérték Marine Le Pent, sürgősen törölje a Twitterről, a többi képpel együtt – írta a Guardian. "Nem tudtam, hogy James Foley van a fotón. Mindenki hozzáférhet a Google-on keresztül. Ma reggel tudtam meg, hogy a családja azt kéri, hogy töröljem. Természetesen azonnal megtettem" - közölte Le Pen. Ez a kép eltűnt, a másik két fotó viszont továbbra is látható a politikus Twitter-bejegyzései között. Jean-Jacques Bourdin hisztérikusnak minősítette a pártelnök reagálását. "Egy szóval sem mondtam, hogy a Nemzeti Front olyan, mint az Iszlám Állam. Sajnálattal látom a Nemzeti Front vezetőinek hisztérikus reakcióját. Annyira nevetséges. Tényleg túlságosan tisztelem ahhoz a Nemzeti Front választóit, hogy egy teljesen felesleges vitába belemenjek" - mondta az újságíró.

A felvételek közzététele ellen Manuel Valls miniszterelnök is tiltakozott, aki szerint a Nemzeti Front elnöke "a közbeszéd gyújtogatója" lett. Le Pen tőle ezt kérdezte az Europe1 kereskedelmi rádióban: "A belügyminiszter meg fog bilincseltetni? Szokás szerint inkább azokat ítélik el, akik elítélik az elkövetőket.”

Bernard Cazeneuve belügyminiszter kezdeményezésére vizsgálat indult "erőszakos tartalmú fotók közzétételének" gyanújával a Párizs közeli Nanterre ügyészségen. Ezután pedig az áldozatok "megalázásának és valóságos megsértésének" nevezte a nemzetgyűlésben az Iszlám Állam fotóit, amelyeket Marine Le Pen közzétett.

Top 0