• Külföld
Faktor

Kivégezték a két szolgálót, most ki akarják deríteni, tényleg bűnösek voltak-e

Történelmi per kezdődik, amelyben két kivégzett szolgáló ügyét tárgyalják újra.

Rejtélyes, csaknem 200 évvel ezelőtti gyilkossági ügyet tárgyalnak újra Izlandon a hétvégén. Az elítélt tettesek voltak az utolsók, akiket valaha kivégeztek a szigeten.

1828. március 14-én egy izlandi farm lakóit a szomszéd birtokon szolgáló cselédlány riasztotta, mert mint mondta: tűz ütött ki a házban, és két férfi bennrekedt. Kiderült, hogy a férfiak nem a tűzben vesztették életüket, hanem kalapáccsal leütötték és összeszurkálták őket.

Azóta majdnem két évszázad telt el, de Izlandon nem ment feledésbe a szörnyű eset, a két halálraítélt volt az utolsó, akiket kivégeztek a sziget történetében. Szombaton újra tárgyalják és elemzik az ügyet, hátha végre kiderül az igazság.

A tárgyalás háromfős bírói testület előtt zajlik a mai jogszabályok szerint. A szervezők abban bíznak, hogy fény derülhet a gyilkosság valódi motivációira, a korabeli bírósági eljárás esetleges hibáira, és arra, hogy vajon a két cselédet, Agnes Magnusdottirt és Sigrudur Gudmundsdottirt, akiket a gyilkosság elkövetésével megvádolták, megerőszakolta-e az egyik áldozat, a gazdájuk.

Az eset sokak fantáziáját megmozgatta, egy film és popdal is született róla. Hamarosan a 10. könyv jelenik meg a történetről, és egy dokumentumfilm is feldolgozza a témát. A szombati tárgyalásra már rég elkeltek a jegyek. Az ülést Hvammstangi közösségi centrumában rendezik meg, abban az északnyugati kis faluban, amely a gyilkosság helyszínének közelében fekszik.

Az eljárásban résztvevőknek segítségére vannak az Izlandi Nemzeti Levéltárban gondosan megőrzött kézírásos bírósági dokumentumok.

David Thor, az egyik bíró, aki korábban az Emberi Jogok Európai Bíróságának bírája volt elmondta: a korabeli eljárás nem tárta fel a gyilkosság indítékát. Különösen az nem világos, hogy miért ölték meg a gazdájuknál vendégségben tartózkodó Natan Ketilssont, egy autodidakta orvost.

"Senki sem foglalkozott a gyilkosságok indítékával, ami ma nem fordulhatna elő. Manapság megpróbálnánk megérteni a gyilkossághoz vezető okokat, különösen azt, hogy a két nőnek, akik máshova nem mehettek, milyen bánásmódban volt része" - fejtette ki Thor.

A két cseléd azt vallotta, hogy a gyilkosságot a 17 éves Fridrik Sigurdsson eszelte ki, akinek ellenszenves volt Ketilsson. Végül a fiatal fiút és a 32 éves Magnusdottirt végezték ki a gyilkosságért A 16 éves Gudmunsdottir életfogytiglant kapott, amit egy dániai börtönben töltött.

A halálbüntetés annyira szokatlan volt Izlandon, hogy Dániából kellett hozatni a bárdot is, amivel végrehajtották. A kivégzésen minden farmról részt kellett vennie egy férfinak, a levágott fejeket pedig egy karóra tűzve közszemlére tették.

Hannah Kent, aki Rekviem egy gyilkos asszonyért című, magyarul tavaly megjelent regényében dolgozta fel a történteket, Magnusdottir szemszögéből ábrázolta a gyilkosságot. Kent elmondta, hogy továbbra sem hagyja nyugodni az eset, és kíváncsian várja az újratárgyalást. Hozzátette: olvasói gyakran kérdezik tőle, hogy egy mai perben vajon más ítélet születne-e, de valójában eddig nem tudott erre válaszolni.

Kommentek:

Top 0