• Élet

Kíváncsi, hogy milyen a beleérző képessége? Így tesztelheti

Kutatók kapcsolatot találtak memóriánk és azon képességünk között, hogy mások szemével is tudjuk látni a világot. Hogyan lehetséges ez? Megmutatjuk.

Az emberi agy, fotó: pixabay.com

Az emberi agy, fotó: pixabay.com

A Guardian szerint egy egyszerű teszttel kideríthető, mennyire empatikus Ön. Ha szeretné megtudni, próbálja megjegyezni az alábbi 10 számot. Írja fel egy papírra, memorizálja, aztán tegye el a cetlit úgy, hogy ne is lássa:

3  47  14  30  37  39  11  22  41  17

Rendesen eldugta? Rendben, menjünk tovább. Újabb 10 szám következik. Ezek közül van olyan, amelyik szerepel az előbbi számsorban és olyan is, amelyik nem. Hány szám van benne mindkettőben?

3  48  30  9  39  5  12  8  17 22

Lesett? Na, szép dolog, mondhatom, de akkor már úgy is látta, hogy öt szám egyezik. Most írja fel a számokat, és vegye elő a cetlit. Mindet eltalálta?

Ezért van kapcsolat a memória és az empátia közöttHa mind az ötöt eltalálta, esetleg csak egyet tévesztett el, akkor Ön valószínűleg egy nagyon empatikus személy, aki abszolút képes arra, hogy mások nézőpontjából lássa a világot. Ha viszont egy számot sem talált el, nos, alighanem egyáltalán nem jellemző Önre az empátia - legalábbis e teszt szerint.

A német Münster Egyetem friss tanulmánya megállapította, hogy az emberi memória teljesítmény és a beleérző képesség között o,7-es a korreláció, vagyis összefüggés mértéke azon a listán, amelyen 0 azt jelzi, hogy nincs kapcsolat, az 1 pedig tökéletes egyezést jelent. Ezzel megmagyarázták azt, hogy azok a betegek, amelyek valamilyen memória zavarral küzdenek, miért nem képesek mások helyzetébe beleélni magukat. A memória elvesztésével ugyanis az empátia hiánya is kialakul. Hogy miért alakult ez így? A válasz még a tesztnél is egyszerűbb. Amikor az ember megpróbálja beleélni magát valaki más helyzetébe, a saját memóriáját hívja segítségül. Arra emlékszik, hogy ő maga hogyan viselkedett hasonló helyzetben.

Top 0