• Külföld

Kitűnő tanuló és kedves fiú volt a brüsszeli robbantó ismerősei szerint

A párizsi és a brüsszeli terrortámadásban is részt vevő Najim Laachraoui testvére szerint egy kedves, intelligens fiú volt, és egészen addig semmi jele nem volt a radikalizálódásnak, míg 2013-ban váratlanul el nem utazott Szíriába. A 25 éves férfi a Zaventem reptéren robbantotta fel magát. Ő lehetett a terroristák bombagyárosa.

A belga nemzetiségű Najim Laachraoui brüsszeli terrortámadásban való szerepéről sokáig különböző információk érkeztek, de a titkosszolgálatok most már úgy tartják, ő volt az egyik reptéri öngyilkos merénylő. A brüsszeli támadásban 31 ember halt meg. Laachraoui azonban már korábban is közreműködött egy nagyszabású terrorakcióban: ő készíthette a párizsi terroristák robbanóöveit – írja az NBC News.

Laachraoui testvére, a 20 éves Mourad elmondta, hogy a családjukból senki sem vett észre semmilyen változást a bátyján – ezért hatalmas döbbenetet jelentett számukra, amikor Najim 2013-ban bejelentette, hogy Szíriába utazik, és megszakítja a kapcsolatát a családjával.

Ő egy aranyos fiú volt, és mindenekelőtt nagyon okos – erre emlékszem.

Najim elektromechanikát tanult, és Mourad szerint mindig is teljesen normálisnak tűnt. Amikor a férfi bejelentette, hogy az Iszlám Állam területére utazik, a család értesítette a rendőrséget. A rendőrök ekkor, valamint a novemberi terrortámadás után is átvizsgálták a család otthonát.

Laachraoui hamis papírokkal, Soufiane Kayal néven tért vissza Európába, szeptemberben a budapesti Keleti pályaudvaron Salah Abdeslam vette fel bérelt autójába. Együtt utazott velük Mohamed Belkaid is, akit a március 15-i brüsszeli razzia során lőttek le a rendőrök.

Míg Najim Szíriában volt, Mouradból világversenyeken is résztvevő taekwondo-bajnok lett. Mint mondta, a párizsi terrortámadások nagyon elszomorították. Bár bátyja neve már akkor is felmerült, mint a közreműködők egyike, de Mourad szerint ő sosem látta Najimot egyik terroristával sem.

Őrület, hogy ugyanazok a szülők, ugyanazok a körülmények, mégis, egyikük jó úton halad tovább, a másikuk nagyon rosszra téved. Mouradot és a családját is összetörte, hogy Najim képes volt ilyen barbár cselekedetre

- mondta Mourad ügyvédje, Phillipe Culot.

A 20 éves sportoló szerint még ők sem kaptak arról semmilyen hivatalos információt, hogy a bátyja tényleg meghalt-e a reptéren.

Nem választhatod meg a családodat

- mondta.

Csütörtökön a brüsszeli katolikus középiskola igazgatója, Veronica Pellegrini azt mondta, hogy Najim példaértékű tanuló volt. Az iskola a Schaerbeek kerületben indította etnikailag vegyes osztályait. A katolikus vallásoktatás minden tanulója számára kötelező volt, és Laachraoui ezeken az órákon is kitűnő tanuló volt.

Belgiumban nem ritka, hogy a muszlim gyerekek katolikus iskolába járnak, amelyek rendszerint konzervatívabbak, mint az állami iskolák. Pellegrini elmondása szerint Laachraoui 2009-ben érettségizett le náluk, ezt követően pedig nem hallottak róla.

Top 0