• Külföld
Faktor

Sorra követték egymást a katasztrófák, legalább egy ember meghalt

Az első hírek szerint több, mint egy tucatnyian megsebesültek.

Kitört a Kuszacu-Sirane vulkán kedden Japánban: a tűzhányó izzó kődarabokat lövellt ki a közelben lévő síparadicsomra, és lavinát is előidézett. A japán média legkevesebb egy halottról és 15 sérültről adott hírt.

A tűzhányó a szigetország középső részén, Gunma és Nagano prefektúrák határán fekszik, közvetlenül Kuszacu üdülőhelynél, amely sípályáiról és termálfürdőiről híres - írja az MTI. A 2160 méter magas vulkán helyi idő szerint kedd reggel tört ki, izzó kődarabokat szórva a környékre.

A híradások szerint feltehetően a vulkánkitörés indította el a sípálya hegyoldalából lezúduló lavinát. A területen katonák gyakorlatoztak, amikor a lavina elindult: egy síelő katona meghalt, öt társa törésekkel és zúzódásokkal megmenekült.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Egyes hírek szerint egy vulkanikus kődarab eltalálta a sílift egyik kabinját, egy másik pedig a síközpont egyik pavilonjába csapódott be, ahol pihenni szoktak a síelők. Mintegy tíz ember megsérült. Több környékbeli épület áram nélkül maradt. A térségbeli üdülőházakból legalább száz embert kimenekítettek.

    A japán meteorológiai szolgálat hármas fokozatúnak minősítette a vulkánkitörés okozta veszélyt az ötlépcsős skálán, ami azt jelenti, hogy nem szabad a tűzhányó közelében tartózkodni, mert két kilométeres körzetében fennáll hamu és kőzet feltörésének veszélye.

    Japánban 110 aktív vulkán van, és közülük 47-et tartanak folyamatos megfigyelés alatt. 2014 szeptemberében 63 ember halt meg az Ontake vulkán kitörésekor. Ez volt az elmúlt 90 év legsúlyosabb vulkánkitörése a szigetországban.

    Kommentek:

    Top 16