• Külföld
Faktor

Kitiltaná a migránsokat az uszodából a belga polgármester

Kitiltaná a bevándorló férfiakat a belgiumi Koksijde uszodájából a polgármester a női fürdőzők panaszai miatt. Az intézkedést a belga migrációs miniszter meggondolatlannak nevezte.

Illusztráció

Illusztráció

A tengerparti város polgármestere szerint a női vendégek arra panaszkodtak, hogy a bevándorlók bámulják őket és fényképeket készítenek róluk az uszoda területén.

"Korábban sohasem fordult elő ilyen eset, az utóbbi időben viszont egyre gyakoribbá váltak a panaszok" - mondta Marc Vanden Bussche. Hozzátette, hogy akkor döntött az intézkedésről, miután rendőrt kellett hívni, mert egy iraki férfi inzultált egy csúszdázó 11 éves kislányt.

A flamand liberális pártban  politizáló polgármester tervei szerint a hétfői városi tanácsülésen egy hónapig tartó tilalomra tesz javaslatot. Az intézkedéstől azt várja, hogy csillapodnak a nemrégiben háromszáz menekültet befogadó városban tapasztalható indulatok. Az intézkedés nem vonatkozik a gyerekekre és az őket kísérő édesanyákra. A jövőben tanfolyamokon szeretnék oktatni a menedékkérőket az európai életstílusra, de akár az uszodai helyes viselkedésmódra is.

Theo Francken menekültügyi és migrációs államtitkár szerint nem helyes a tervezett intézkedés. Szerinte nem szabad egész csoportokat büntetni egyes emberek bűneiért. A migránsok nyitott központokban laknak, joguk van a szabad mozgáshoz és ahhoz is, hogy uszodába menjenek. "De el a kezekkel!" - fogalmazott a bejelentés hírére reagálva az államtitkár Twitter-üzenetében.

Hasonló intézkedést hozott a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Bornheim városvezetése is január közepén: ott azért nem léphettek be a felnőtt férfi migránsok az uszoda területére, mert molesztálásokra panaszkodnak a női vendégek és a személyzet tagjai. Beszámolóik szerint a zaklatók a migránsokat befogadó közeli állomás férfi lakói közül kerültek ki. Az ottani önkormányzat hangsúlyozta, hogy megszüntetik a tilalmat, amint sikerül megértetni a migránsokkal, hogy miként kell viselkedni az uszodában. A városvezetés néhány nap múlva vissza is vonta a tiltó határozatot - írta az MTI.

Top 0