• Tech
Faktor

Született egy teljesen új sport, a mesterséges intelligencia a testedzést is átalakíthatja

A játékot egy államban már be is jegyeztették.

Megszületett az első olyan csapatjáték, amit mesterséges intelligencia fejlesztett, a neve pedig az, hogy Speedgate. Az ötlet az AKQA nevű cégtől indult, a végeredmény pedig egy olyan labdajáték, amit hatan játszanak, három kapura - írja az Engadget.

A játék lényege, hogy a hat játékos játszik egy csapatban, a labdát a középső kapun kell átrúgni, pontot szerezni pedig valamelyik pálya végi kapunál lehet. Nem lehet állni, a labdának folyamatos mozgásban kell lennie, maximum három másodpercig maradhat egy helyen. Elsőre nem hangzik túl újítónak, pedig a cég azt állítja, hogy 400 létező sport szabályain alapszik, ezekből készült a mesterséges intelligencia segítségével egy újabb. 

A kísérlet során több lehetséges sportot is kidobott a gép, ezek közül voltak olyanok, amik egyértelműen megvalósíthatatlanoknak bizonyultak, aztán három lehetséges játékra szűkítették a kört, ezeket tesztelték, és így lett a nyertes a Speedgate. A mesterséges intelligenciát ahhoz is igénybe vették, hogy a játék logóját és mottóját is rá bízták, bár az utóbbi nem lett túl eredeti, sőt, értelme sincs: "nézz szembe a labdával, hogy a labda légy, hogy a labda fölött légy".

Oregonban már hivatalosan is bejegyeztették a játékot, és bár senki sem gondolja, hogy a Speedgate le fogja nyomni a legnépszerűbb sportokat, de egy újabb bizonyítéka lehet annak, hogy a mesterséges intelligencia milyen nagy hatással lehet a hétköznapi életünkre még egy olyan területen is, mint a sport. 

Hogy egyszerűbb legyen elképzelni, hogyan is néz ki egy Speedgate játszma, készült egy videó is, a készítők pedig arra buzdítanak mindenkit, hogy próbálják ki, rendezzenek bajnokságot:

This is Speedgate from AKQA on Vimeo.

Kommentek:

Top 0