• Külföld

Kiszivárgott dokumentumok mutatják be, hogyan épül fel az Iszlám Állam

Kiszivárgott dokumentumok alapján úgy tűnik, hogy az Iszlám Állam nem csak nevében állam: a terrorszervezet a meghódított területeken tényleg úgy épül fel, mintha egy ország alapjait tenné le. Ezeket az elveket követték Irakban és Szíriában – és valószínűleg a nemrégiben elfoglalt afgán területeken is ezek a szabályok mutatják az irányt, valamint Líbiában is ez lehet a minta.

Fotó: Guardian

Fotó: Guardian

A terrorszervezet ugyanis Irakban és Szíriában is a lerohanás után kiépítette a kormányzati szerveket, a kincstári és gazdasági programokat, és önellátásra is berendezkedett – derül ki a Guardian által bemutatott dokumentumokból.

A huszonnégy oldalas dokumentum részletezi, hogy a terrorszervezet nemzetközi kapcsolatokat alakít ki, teljes propagandagépezetet működtet, központosított ellenőrzést gyakorol az olaj-, gáz és más létfontosságú termékek kereskedelme felett – pont, mint egy állam.

A kézzel írt dokumentum tavaly készült, a szerzője az egyiptomi Abu Abdullah, és az irat "Az Iszlám Állam adminisztrációjának alapelvei" címet viseli. Ebből kiderül, hogyan érhette el a terrorszervezet az egyik célját: az elmúlt ötven év leggazdagabb és legstabilabb dzsihádista csoportjává vált.

A dokumentumból az is kiderült, hogy a terrorszervezet amellett, hogy a brutális erőszakra esküdött fel, olyan hétköznapi ügyeket is legalább ilyen fontosnak tart, mint az egészségügy, az oktatás, a kereskedelem, a kommunikáció és a munkaerőpiac – röviden, úgy épül fel, mint egy állam.

Azzal, hogy egyre több nyugati hatalom kezdi el bombázni az Iszlám Állam állásait Szíriában, a szervezet katonai ereje már nem összpontosíthat kizárólag a harcmezőkre. Az Iszlám Állam ennek fényében már messze nem csak dzsihádista harcosok egyszerű gyülekezete.

A dokumentum a kalifátus adminisztratív vázát tartalmazza – annak a kalifátusnak, melyet 2014. június 28-án kiáltott ki Abu Bakr al-Bagdadi Irak és Szíria területein. Részletezi, hogy a terrorszervezet hogyan építi ki az olyan kormányzati szerveket, amelyek az oktatással, természeti forrásokkal, iparral, nemzetközi kapcsolatokkal, PR-ral és hadüggyel foglalkoznak.

Fotó: Europress / Welayat Tarablos - AFP

Fotó: Europress / Welayat Tarablos - AFP

A 2014 júliusa-októbere között íródott dokumentumból az is kiderül, hogy az Iszlám Állam különböző kiképzőterepeket fog építeni a haderejének és a veterán harcosainak. A veteránoknak eszerint évente egyszer kötelező lesz egy kéthetes „felfrissítő” kurzusra vonulniuk – itt a legújabb fegyverhasználati, katonai tervezési és technológiai módokról kapnak képzést. Emellett részletesen ismertetik velük az „ellenség” katonai technológiáját, és azt, hogy ezeket az Iszlám Állam harcosai hogyan fordíthatják a nyugati koalíció katonái ellen.

A dokumentum a katonai táborok adminisztrációra vonatkozóan is tartalmaz utasításokat: eszerint olyan bonyolult és hatékony elrendezést kell kialakítani, amilyen az al-Kaida táborait is jellemezte 9/11, vagyis az Amerikai Egyesült Államok elleni repülőgépes terrortámadások idejében.

Bár eddig is sejthető volt, de ebből a dokumentumból derül ki egyértelműen, hogy az Iszlám Állam gyerekeket is kiképez a háborúra. Egy idei propagandavideó már bemutatta a kiképzésüket, és az is láthatóvá vált, hogy a gyerekek is lőnek le foglyokat. De ezt a szándékot már a 2014 közepén írt dokumentum is tartalmazta. Ezek szerint a gyerekek könnyű fegyveres kiképzést kapnak, és a legkiválóbbakat különböző biztonsági feladatokra is beosztják – például őrjáratokban vesznek részt vagy ellenőrzéseket végeznek.

A szöveg alapján a terrorszervezet vezetői arra is figyeltek, hogy egy egységes, a külföldi és a belföldi harcosok számára is követendő kultúrát alakítsanak ki. Emellett fontos szerepet kap az önellátás is – ezért saját, független gyárakat kell létesíteni a dokumentum szerint. Ezek szolgálják ki a katonai és az élelmezési igényeket, és elhatárolt biztonsági zónákban hozzák létre.

A dokumentumot egy, az Iszlám Állam keretein belül dolgozó üzletember juttatta el egy akadémiai kutatónak, Aymenn al-Tamininek. A kutató tavaly azon dolgozott, hogy a legalaposabb, nyilvánosságra hozható irattárat állítsa össze az Iszlám Állam dokumentumaiból. Az üzletember közel harminc dokumentumot szivárogtatott ki, köztük a terrorszervezet egyik legnagyobb tartományának pénzügyi beszámolóját is.

Fotó: Europress / Ahmad al-Rubaye - AFP

Fotó: Europress / Ahmad al-Rubaye - AFP

Az Iszlám Államnak az utóbbi hetekben több katonai kudarca is volt, és az önkényesen kinevezett fővárosban, Rakkában rekedt lakosok szerint az államvezetés jobban működik papíron, mint a gyakorlatban.

Tamimi szerint azonban minden dokumentumból az látható, hogy egy fundamentalista logikát követő, életképes állam a terroristák fő célja. „Az Iszlám Állam valójában egy kormányzásra törekvő projekt. Nem csak a kegyetlen és végtelen háborúról szól.”

A mára már visszavonult Stanley McChrystal tábornok az Iszlám Állam elődje ellen harcolt sikeresen Irakban 2006 és 2008 között. Ő a következőket nyilatkozta a dokumentum elolvasása után:

„Ha ez tényleg valódi, akkor lenyűgöző. Mindenkinek el kéne olvasnia – főleg a nyugati politikai döntéshozóknak. Ha a Nyugat csak úgy tekint az Iszlám Állam terroristáira, mint sztereotípia-vezérelt, pszichopata gyilkosokra, akkor tragikusan alábecsüli őket.”

A tábornok szerint a dokumentumból egyértelművé válik, hogy a terrorszervezet számára fontos a gyerekek kiképzése, tudják, hogy a hatékony kormányzás alapvető fontosságú, ismerik és élnek a propaganda lehetőségeivel, és hajlandóak tanulni a múlt hibáiból. A dokumentum Mao Ce-tung vagy más hasonló mozgalmak műveire emlékezteti a férfit.

A Georgia Állami Egyetem kutatója, Charlie Winter szerint ez a dokumentum az Iszlám Állam erős és megfontolt előre gondolkodási képességét mutatja be.

„Az Iszlám Állam egy mindent számításba vevő, politikai szervezet, és messze nem csak egy irracionális, vérengző fanatikusokból álló sereg. Egy megdöbbentően teljes, részletes és jól megtervezett infrastruktúra áll mögöttük.”

A brit erők korábbi vezetője, Graeme Lamb tábornok szerint ez a dokumentum figyelmeztetés a koalíció jelenlegi katonai stratégiájára nézve. Szerinte a dokumentumban többször szereplő utalást kell kihasználni: ebben az Iszlám Állam úgy állítja be magát, mintha a régió szunnita muszlim arabjainak kizárólagos képviselője lenne. Ezért Lamb azt mondja, szélesebb szunnita vezetést kell bevonni a terrorszervezet elleni harcba, mielőtt még őket is magához csatolná a szervezet.

„Így már látható, miért volt eredménytelen eddig a harc. A szunnita araboknak kell vezetniük a támadásokat, és a régió törzseinek is csatlakozniuk kell a harcokhoz – miközben a Nyugatnak és a Közel-Kelet más valláson lévő embereinek kötelessége támogatni a harcot. Jelenleg még nem tudjuk, hogyan, milyen jelszóval lehetne egy zászló alá vonni az Iszlám Állam ellen harcoló szerveket – ezzel pedig egy újabb bukás veszélyének tesszük ki magunkat.”

Korábbi elemzéseink az Iszlám Államról:

Mit akar az Iszlám Állam?

Sokfelől dől a pénz az Iszlám Államhoz

Közelebb költözhet Európához az Iszlám Állam

Légi háború az Iszlám Állam ellen: pontosan ki és mit csinál?

Top 0