• Krimi
Faktor

Kiszabadult volna a hadúr, gyorsan bíróság elé állítják

Nem sokkal tervezett szabadulása előtt ismét bíróság elé kellett állnia a korábban a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által háborús bűnökért elítélt Germain Katanga kongói hadúrnak.

Katangát a Kongói Demokratikus Köztársaság ügyészsége azzal vádolja, hogy háborús és emberiesség elleni bűnöket követett el, illetve lázadásban vett részt. Kilenc ENSZ-békefenntartó haláláért lehet felelős, illetve az északkelet-kongói Ituri térségben 1999 és 2007 öt társával is gyilkolhatott. Ituriban a törzsi milíciák közti harcokban 60 ezer ember halt meg nyolc év alatt. Katangát azért is állították az ICC elé, mert 2003 februárjában Ituri régióban részt vett egy falu lerohanásában, ahol több mint 200 civilt lemészároltak.  

A hadurat 2005-ben vették őrizetbe, majd 2007-ben átadták a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnak, ahol 2014-ben tizenkét évi börtönre ítélték. Az ítéletet azonban tavaly novemberben csökkentették, mert Katanga állítólag megbánta tetteit. Decemberben átvitték hazájába, ahol a tervek szerint január 18-án szabadon kellett volna engedni, ám a kongói hatóságok újabb eljárást indítottak ellene, majd erre hivatkozva a börtönben tartották.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16