• Pénz
Faktor

Egyre kevesebb a kisbolt, több ezer szűnt meg

2016-ban 4713, öt év alatt 17 ezer, tíz év alatt pedig 30 ezer kisbolt ment tönkre végleg. Ráadásul az iparcikkes boltok nagyobb számban dőltek be az élelmiszereseknél.

Folyamatosan mennek tönkre a kisboltok és szinte minden évben csökkent a kiskereskedelmi értékesítőhelyek száma. 2013-tól ugyan évről-évre nő a forgalom, de a boltok száma pont hogy csökkent. Pedig a kiskereskedelmi értékesítés együtt számolva mintegy 20 százalékkal emelkedett ezekben az években.

Érdekes adat, hogy a vasárnapi boltzár idején kisebb arányú volt a boltbezárás – írja a Blokkk.com áttekintésében.

Sok faluban a kisbolt az egyetlen vásárlási lehetőség.

Sok faluban a kisbolt az egyetlen vásárlási lehetőség.

A kisboltok tönkremenetelének hátterében több ok is lehet: nem bírják a versenyt, a béremeléseket és az online kasszát sem. A döntő mégis az erős piaci verseny: a multik nagy fölényben vannak jobban megfizetett alkalmazottakkal, széles választékkal és kedvezőbb árakkal, ráadásul folyamatosan terjeszkednek.

A kistelepüléseken a legnagyobb a baj, mivel ott főként élelmiszerboltok vannak, ahol a pult mögé szakképzett eladó kell, ami most már különösen drága egy kisboltosnak a 160 ezer forint feletti kötelező minimálbérrel. Ezeknek a boltoknak a korábbi dohányáru értékesítés tiltása sem tett jót, hiszen nem mindenki tudott közülük trafikot is nyitni.

Kommentek:

Top 0