• Külföld
Faktor

Kirúgják a kecskéket, mert drágák és büdösek

Az amerikai Oregon állam központjában, Salemben rendhagyó módon gondoskodtak a főpark karbantartásáról: a gyomnövényeket 75 kecske pusztította el, egyszerűen felfalták őket. A kezdeményezés azonban csak rövid ideig maradt életben, az állatok tartási költsége annyira megnőtt, hogy a programot nem újítják meg. Emellett rengeteg panasz érkezett a kecskékre a szaguk miatt is.

Fotó: Europress / Kirill Kudryavtsev - AFP

Fotó: Europress / Kirill Kudryavtsev - AFP

A fő problémát mégis a pénz jelenti: az állatok „bére” már az ötszörösére növekedett annak az összegnek, amelyet ugyanerre a munkára emberek igényelnének. A kecskék ráadásul gyakran hibáztak is munkavégzésük során: nemcsak az olyan, gyorsan terjedő vadnövényeket ették meg, mint az örmény szeder, hanem a gondozott, védett virágokat is – írja a BBC.

A program első köre hat hétig tartott, novemberben ért véget. Az eredményeket a szakemberek kielemezték, és úgy döntöttek, nem alkalmaznak újra kecskéket erre a feladatra.

A város közmunkásainak vezetője szerint a kecskék „erősen trágyázott területet” hagytak maguk után. A lakosok szerint pedig a parknak a program során olyan szaga volt, mint egy tanyaudvarnak.

Top 0