• Sport

Király Gábor az egyetlen biztos pont

Noha Bernd Storck egyelőre nem árulta, hogy kik lehetnek kezdők a csütörtök esti Norvégia elleni Európa-bajnoki pótselejtezőn – mindössze annyit mondott, kapusában, Király Gáborban bízik – árulkodó jelek azért vannak. Illetve ezen kívül az is sokat mondhat, hogy kik játszottak, a mindössze négy meccse regnáló német szakember alatt.

A válogatottban több jó formában lévő csatár is van, ennek ellenére meglepő lenne, ha egynél több támadóval kezdene a magyar válogatott Oslóban. Ahogy a négy védő is szinte biztosra vehető, így pedig körvonalazódik egy 4-5-1-es felállás.

A biztos pont

Ahogy azt már korábban is említettük, az egyetlen ember, akit Bernd Storck külön kiemelt, az Király Gábor. A szövetségi kapitány bizalmát úgy tűnik az sem rengette meg, hogy az elmúlt négy meccsen hat gólt kapott, az utolsó csoportmeccsen Görögországban mindjárt négyet. Ha valóban ő kezd, akkor Oslóban 100. válogatottságát ünnepelheti, míg a visszavágón Budapesten beérheti a válogatott eddigi csúcstartóját: Bozsik Józsefet.

Összeállt a védelem

A szövetségi kapitány a hátvéd poszton eddig úgy tűnt, nem akar kísérletezni. A négy meccsen, amikor ő állította össze a kezdőcsapatot, mindig Fiola játszott a jobb oldalon. Meglepő lenne, ha ez most nem így lenne. A védelem közepén Kádár is mindig kezdő volt, míg amikor bevethető volt, akkor Juhász volt a társa. Mivel ma már ez a kettős összeszokottnak mondható, valószínűleg ez most sem változna - csakhogy Juhász eltiltott, a sárga lapjai miatt, így helyette Guzmics kezdhet. Leandro a három meccsből kettőn szerepelt. A rutin mindenképpen mellette szól, így nem lenne meglepő, ha ő is a kezdők között lenne.

Ki lesz a vezér

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy ki fogja szervezni a játékot a középpályán, illetve ki ad majd pontos labdákat a támadásoknál. Gera Zoltán noha már 36 éves, technikai tudása megkérdőjelezhetetlen. Ugyanakkor az már jó ideje látszik, hogy sebessége nem a régi. Az előző meccseken inkább védekező feladatokat kapott. Az ő helye biztosnak tűnik. Elek Ákos szerepelhet mellette, aki fizikálisan alkalmas arra, hogy labdákat szerezzen. Erre pedig nagy szükség volna Norvégiában. Az azonban már más kérdés, hogy sebességben fel tudja-e venni a harcot. Korábban többször is tudott a válogatottnak és klubcsapatainak is segíteni megindulásaival. Igaz, erre Oslóban valószínűleg nem sok lehetősége lesz.

A középpálya bal oldalán Dzsudzsák Balázs helye megkérdőjelezhetetlen. És ez még akkor is igaz, ha az elmúlt időszakban nem csak a gólokkal, a jó játékkal is adós maradt, és ezt ő maga is elismerte.

A jobb oldalon már jóval nehezebb a helyzet. Stieber Zoltán, amikor rendszeresen játszott klubcsapatában, a Hamburgban, a válogatottban is jól játszott. Sokszor tudott lendületet vinni a játékban. Csakhogy idén alig néhány percet játszott a Hamburgban. Volt, hogy csapata keretébe sem fért be, volt, hogy a cserepadon ült végig. A legutóbbi két meccsen a válogatott keretből is kimaradt. Legutóbb a sokáig sérüléssel bajlódó Lovrencsics Gergely játszott ezen a poszton, a görögök ellen gólt is lőtt. A lövő ereje és az, hogy egyre többet játszik klubcsapatában, mellette szól. Ahogy az sem tűnik lehetetlennek, hogy  Németh Krisztián játszik majd jobbszélsőt. Ez a támadásvezetés szempontjában a legjobb megoldásnak tűnik. Az viszont egészen biztos, hogy a védekezésből ő tudná a legkevésbé kivenni a részét.

A középpályán így még egy hely kiadó. Mivel a legfontosabb a stabilitás, így a hiányzó láncszem Nagy Ádám lehet. A fiatal játékost Bernd Storck hívta be először a válogatottba és rendszeresen játszatja is. Eddig háromszor szerepelt, kétszer csereként, de volt már kezdő is. Nagy Ádám néhány hónapja, még a Ferencváros keretébe sem mindig fért be, mostanra azonban stabil kezdő lett és úgy tűnik a válogatottban is egyre jobb pozícióba kerül.

Kell egy góllövő

Ahogy mondani szokták, idegenben az a legfontosabb, hogy ne kapjunk gólt. De ha már kapunk, jó volna lőni is. Noha a válogatott keretében két gólkirály jelölt is van – Böde Dániel a magyar, míg Nemanja Nikolics a lengyel góllövő listát vezeti nagy előnnyel – ráadásul Németh Krisztián is rég nem látott jó szezont zárt az amerikai ligában, meglepő lenne, ha egynél több csatárral kezdene a magyar csapat. Ráadásul az sem kizárt, hogy egy negyedik ember, Szalai Ádám kezd majd. Noha Szalai alig néhány percet játszott eddig csapatában, ennek ellenére, talán neki lenne a legnagyobb esélye testalkata miatt felvenni a versenyt az erős norvég védőkkel szemben. Ezen a téren – erő – ugyan Böde sem áll rosszul, a technikai tudás és a gyorsaság mindenképp Szalai mellett szól. Ahogy a rutin is, hiszen Szalai évek óta a Bundesligában szerepel.

Összességében a Király – Fiola, Guzmics, Kádár, Leandro – Stieber, Elek, Gera, Nagy, Dzsudzsák – Szalai tűnik a legreálisabb kezdőcsapatnak.

Top 0