• Külföld

Kínzásfajtát hozna vissza Trump a brüsszeli terrortámadás miatt

A legalább 34 ember halálával és 170 sérülttel járó brüsszeli terrortámadás kapcsán az amerikai elnökválasztások versenyben maradt jelöltjei is reagáltak - közülük a legmeglepőbb módon ezúttal is Donald Trump. A milliárdos ugyanis arról beszélt, hogy egy kínzásforma visszaállításával fékezné meg a további terrortámadásokat.

Fotó: Europress / AFP

Fotó: Europress / AFP

Donald Trump már korábban is beszélt arról, hogy visszaállítani a vízbefojtásos vallatást: a kínzás során egy vizes ruhadarabot helyeznek a vallatásra fogott ember orrára és szájára, így olyan érzést okoznak, mintha éppen vízbe fulladna. Most azonban Trump tovább ment ennél.

„A vízbefojtásos vallatás jó lenne. De még ennél is tovább lehetne bővíteni a törvényt azért, hogy információkat szerezzünk ezektől az emberektől” – mondta Trump.

Trump március 4-én, a detroiti tévévitán is azt mondta, hogy ennél rosszabb kínzási technikákat állítana vissza, és a titkosszolgálat emberei és a katonák nem ellenkeznének az illegális tevékenységekre való utasításával. A hadsereg vezérkara azonban ezt az állítást visszautasította – írja az NBC News.

Trump azt mondta, hogy ha ő lenne az elnök, és a brüsszelihez hasonló terrortámadás történne az Amerikai Egyesült Államokban, akkor alkalmazná a vízbefojtásos vallatást. De azt is elmondta, hogy ez az ő elnöksége alatt soha nem történne meg, mivel „nagyon, nagyon kemény lenne a határokon”:

Ez a szívemnek nagyon kedves és hozzá nagyon közel álló téma, többet beszéltem már róla, mint bárki más – valószínűleg ennek köszönhető a magas támogatottságom is. Én azt mondom, hogy erősebb határra van szükségünk, nagyon ébernek és óvatosnak kell lennünk, mikor eldöntjük, kit engedünk be az országunkba.
Fotó: Europress / Rhona Wise - AFP

Fotó: Europress / Rhona Wise - AFP

A demokraták legesélyesebb jelöltje, Hillary Clinton Trump állandóan felmerülő határlezáró terveire még a támadások előtt reagált.

„Irreális azt állítani, hogy teljesen lezárjuk a határainkat mindenki előtt. Ez például leállítaná a kereskedelmet is, ezt pedig senki sem akarja.” – mondta az egykori First Lady és külügyminiszter, aki a terrortámadást követően Twitteren fejezte ki együttérzését az áldozatokkal, hozzátartozóikkal és Belgiummal.

A texasi szenátor Ted Cruz sajtótájékoztatón reagált a robbantásokra – a republikánus jelölt-aspiráns véleménye Trumpéra hasonlít. Ő is a „bukott migrációs politikát” hibáztatta, és azt mondta, ugyanilyen támadások történhetnek az Egyesült Államokban, ha továbbra is könnyen bejuthatnak a szíriai migránsok az országba.

Itt az ideje, hogy komoly átvilágítási rendszert vezessünk be. Ha nem határozzuk meg, ki az ellenség, nem tudjuk őket kívül tartani

– mondta Cruz.

Abban viszont a texasi szenátor nem értett egyet a milliárdossal, hogy az Egyesült Államoknak ki kéne lépnie a NATO-ból: „ez az Iszlám Állam nagy győzelme lenne” szerinte.

Az ohiói kormányzó, John Kasich is a szíriai migránsokra koncentrált a merényletek kapcsán kiadott közleményében.

„Nekünk és a szövetségeseinknek az olyan értékekkel kell foglalkoznunk, mint a szabadság és az emberi jogok. Teljes mértékben el kell utasítanunk a halálos terrorcselekmények használatát. A szövetségeseinkkel együtt meg kell kettőznünk azokat az erőfeszítéseinket, amelyet a gonosz meghatározása és megsemmisítése érdekében teszünk. Meg kell erősítenünk a szövetségeinket és a nemzetközi rendszert, amelyet a közös értékeinkre építettünk a II. világháborút követően, és most kihívták a gonosz különböző szereplői.”

Utoljára a másik demokrata jelöltaspiráns, Bernie Sanders reagált a terrortámadásokra – közleményét a Twitteren posztolta. Ebben a támadásokat gyáva kísérletnek nevezte, amelyek arra irányultak, hogy terrorizálják a civil lakosságot. Emellett a brüsszeli terrortámadásért is felelős Iszlám Állam azonnali megszüntetésére szólította fel az Egyesült Államokat – de azt nem említette, hogyan is kéne ezt kivitelezni.

Top 0