• Pénz
Faktor

Kínaiak veszik meg a General Electric egyik üzletágát

A General Electric nagyszabású konszern-átalakítást hajt végre. Ezért adják el a háztartási gép üzletágukat. Az ügyletet az amerikai versenyhatóságon kívül a mexikói és az argentín versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia, ahol a GE szintén gyárt háztartási gépeket.

A cégóriás megválik a nem a főtevékenységéhez tartozó üzletágaitól. A háztartási gép divízió árbevétele 2014-ben 5,9 milliárd dollár volt. A vételár jóval magasabb, mint az svéd Electrolux által decemberben kínált 3,3 milliárd dollár. Ez az ügylet azonban nem annyira a vételáron, hanem az amerikai hatóságok fenntartásain bukott meg. A washingtoni igazságügyi minisztérium azt hozta fel a tranzakció ellen, hogy így az amerikai háztartási gép piac gyakorlatilag kétszereplőssé válna, mert a GE átvételével a Whirlpool és az Electrolux a nagyobb háztartási gépek piacának 90 százalékát uralná.

Fotó: Europress / Bloomberg / GettyImages

Fotó: Europress / Bloomberg / GettyImages

Elemzők latolgatják, hogy milyen hatással lesz az ügylet az árakra. A Haiernek az LG-vel és a Samsunggal ellentétben nincs múltja az Egyesült Államokban.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16