• Külföld

Kínai muszlimokat toboroz az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam egy négy perces, mandarin nyelvű hangfelvételt tett közzé több közösségi oldalon is, dalban arra buzdítva a kínai muszlimokat, hogy csatlakozzanak a szervezethez.

A dal a Mudzsahid címet kapta – az arab szó a dzsihádért harcoló embereket jelent.

„Mudzsahidek vagyunk, szégyentelen ellenségünk retteg tőlünk. Az az álmunk, hogy a csatatéren haljunk meg”

- a dalban ezek a sorok ismétlődnek a Wall Street Journal fordítása szerint. Emellett a terrorszervezet azt üzeni a kínai muszlimoknak, hogy „ébredjenek fel, figyeljenek a hitükre és a bátorságukra, és teljesítsék be a végzetüket.”

A kínai nyelvű dal azt mutatja, hogy az Iszlám Állam „bővíti a nyelvterületeit”, és a hivatalos médiumokon keresztül új csoportokat céloz meg.

A kínai kommunista párt politikusa, Csang Csun-hszian márciusban azt mondta, hogy egy csoport indult el a Hszincsiang régióból azért, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. A török titkosszolgálat pedig szeptemberben azt jelezte, hogy a terrorszervezethez legalább 1500 ember csatlakozott Közép-Ázsia különböző országaiból, köztük Türkmenisztánból és Üzbegisztánból is.

A kínai kormány feszült kapcsolatot ápol az ujgurokkal – a Hszincsiangban élő, török eredetű, főképp szunnita muszlim népcsoporttal. A feszültség még a XVIII: századból ered, amikor Kína megtagadta az ujgurok függetlenedési kérelmét.

A párizsi terrortámadásokat követően a kínai külügyminiszter, Vang Ji azt mondta, hogy a kínai ujgurok keltette fenyegetést a terrorizmus elleni globális harc részeként kellene elismerni. Ugyan Kína még egyetlen szíriai vagy iraki bombázásban sem vett részt, az Iszlám Állam már többször is fenyegette az országot. Novemberben például megöltek egy ötvenéves kínai túszt. 2014 júliusában pedig Abu Bakr al-Bagdadi egy üzenetében Kínát annak az országnak nevezte, amely erőszakkal elnyomta a muszlimok jogait – ezért azt kérte mindenkitől, hogy harcoljanak ellene.

Top 0