• Külföld

Egy rakás aligátort engedtek szabadon, hogy szaporodjanak - videó

Tizennyolc fogságban született és nevelkedett kínai aligátor kezdhet új életet természetes környezetében, a Jangce folyóban. A kelet-kínai Anhuj tartományi alligátortenyésztő központ engedte őket szabadon.

Ez volt az eddigi legnagyobb létszámú aligátorcsoport, amelyet szabadon engedtek. Azt szeretnék vele elérni, hogy a veszélyeztetett hüllő természetes közegében is szaporodjon.

A kínai aligátor természetes élőhelye eredetileg Anhuj, Csiangszu és Csöcsiang tartományok területén van. Az egyetlen páncélos hüllő, amely a trópusokon kívül is él, de a hideg telet több méteres odúban tölti.

Vu Zsung, az aligátorok országos természetvédelmi területének szakembere azt mondta, hogy az elengedett állatok közül 13 nőstény és öt hím volt.

Egy kínai aligátor. Forrás: Wikipédia

Egy kínai aligátor. Forrás: Wikipédia

Elmondta, hogy az összes állatot vér- és DNS-vizsgálatnak vetették alá, hogy megbizonyosodjanak életképességükről és erejükről, valamint arról, hogy nem áll fenn a beltenyészet veszélye.

A Jangce középső és alsó folyásán élő kínai aligátorok (Alligator sinensis) elsősorban élőhelyük fogyatkozása és az emberi tevékenység miatt váltak veszélyeztetetté. 1972-ben kerültek fel a védett állatok listájára Kínában. Jelenleg körülbelül 150 olyan példány él, mely szabadon született.

Mindegyikük kapott egy elektronikus chipet is, amellyel könnyen azonosíthatók és nyomon követhetők.

Az anhuji Jangce aligátortenyésztő központ 2003-ban kezdte meg az állatok visszaengedését a természetbe. Eddig összesen 96 hüllőt bocsátottak útjára.

A tapasztalatok szerint az alligátorok jól alkalmazkodtak a környezetükhöz, 2008 óta szaporodásnak indultak. Tavaly 158 tojást raktak, ebből 80-ból kelt ki - írja az MTI.

Top 0