• Külföld
Faktor

Már a gyerekeket is figyeli a rendszer: arcfelismerőt telepítettek a kínai iskolákba

A gyerekek egyenruhájába is raktak egy szenzort.

Kínában országszerte több mint 200 millió (kültéri és beltéri) kamerából álló megfigyelőhálózat dolgozik azon, hogy minden egyes állampolgárt nyomon tudjanak követni, és értékeljék is a viselkedésüket. A jelek szerint az állam már gyerekkorban elkezdi hozzászoktatni a kínaiakat.

Az egyenruhában vannak az érzékelők.

Az egyenruhában vannak az érzékelők.

A kínai állami The Global Times beszámolója szerint az iskolásoknak olyan egyenruhát kell viselniük, amelynek vállában egy-egy szenzort helyeztek el a készítők. Ezek segítségével pontosan nyomon lehet őket követni, látva a tartózkodási helyüket. Az így begyűjtött adatokon keresztül pontosan látni lehet, hogy a diák mikor érkezik meg és mikor távozik az iskolából. Emellett az iskola bejáratánál egy arcfelismerő rendszert is telepítettek, hogy meggyőződjenek arról, hogy minden diák a saját ruháját viseli.

A rendszer azonnal riaszt, ha valamelyik diák nem a saját egyenruháját viseli, és akkor is, ha egy gyerek nem megy be az órájára. Bár a kínai lap maga veti fel, hogy a diákok követése adatvédelmi aggályokat vet fel, Lin Cungvu, a Kujcsou tartományban található zsenhuaji 11. számú iskola igazgatója szerint a diákokat csak az iskola területén belül követik nyomon, az iskolán kívül már nem. Jelenleg egyébként 10 iskolában használják a rendszert.

Kommentek:

Top 0