• Külföld

A homoszexualitás mentális zavar a tankönyv szerint - perel a leszbikus nő

A pekingi bíróság elfogadta annak a leszbikus nőnek a keresetét, aki beperelte a kínai Oktatási Minisztériumot. A nő azért fordult a bírósághoz, mert a tankönyvekben a homoszexualitást pszichológiai rendellenességnek nevezik.

A 21 éves guangdongi meleg nő, aki a Qui Bai álnevet használja, már régóta kampányol a változásért.

Qui 2014-ben a homoszexualitásról akart többet megtudni, a Sun Yat-Sen Egyetemen, Guangdzsuban, amikor olyan tankönyvekre bukkant, amelyekben rendellenességnek nevezik a melegséget.

Illusztráció. Forrás: Europress - Getty Images/David Silverman

Illusztráció. Forrás: Europress - Getty Images/David Silverman

A nő a Sixth Tone-nak azt mondta, hogy a tankönyveknek objektívan kéne írniuk a homoszexualitásról. Nem akarja, hogy a diszkrimináció az ő iskolájában is terjedjen, ezért 2015-ben beperelte az Oktatási Minisztériumot, de rábeszélték, hogy ejtse a vádat és tegyen helyette panaszt.

Kínában az utóbbi időben ugyan változott a homoszexualitás megítélése, 1997 óta pedig nem tartják bűncselekménynek, a melegeket mégis diszkriminálják. Kínában a mentális zavarok listájáról a homoszexualitás 2001-ben került le.

Panaszleveleit azonban senki sem vette figyelembe, ezért idén áprilisban kérte, hogy újra indítsák el a pert, de a bíróság elutasította, mert szerintük a nő jogait nem sértették a könyvek. Ő azonban nem adta fel és júniusban ismét perelt, mert szerinte egyetemi hallgatóként a tankönyvek anyaga őt közvetlenül érinti.

Kedden a pekingi népi bíróság elfogadta a keresetet, mert a minisztérium nem reagált a nő panaszaira – írja a BBC.

Ezen a héten korábban a kínai médiában megjelent egy hír, amely szerint egy meleg férfit egy pszichiátrián próbáltak „kigyógyítani” a homoszexualitásból.

Kommentek:

Top 0