• Külföld
Faktor

Embert próbáló feladat: a Hold sötét oldalára indulnak a kínaiak

Azzal is kísérletezni fognak, hogy tudnak-e ott növényt termeszteni.

A kínaiak idén Holdutazást terveznek. Az ázsiai nemzet a Hold sötét oldalára készül, és egy kisebb ökoszisztémát is visz magával, amelyben többek között krumplit termeszt és selyemhernyót nevel majd.

A negyedik kínai misszió indul 2018-ban a Holdra: korábban, 2007-ben és 2010-ben az ázsiai ország küldött már két szondát a kísérőnkhöz, 2013-ban pedig rover is leszállt a Hold Föld felőli oldalán. A kínaiak most nagyot lépnek, és már idén júniusban az égitest másik, a Földről soha nem látható oldalára utaznak.

A CHANG’E-4 misszió nyáron csak egy űrszondát küld majd a Hold mögé mintegy 60 ezer kilométerrel, majd év végén utánaküldi a leszállóegységét és a roverét is. A járművek eredetileg a 2013-as CHANG’E-3 misszió vésztartalékaként készültek, de mivel az sikeres volt, nem kellett őket használni. A kínaiak úgy döntöttek, nem hagyják veszni a már megépített eszközöket, és új misszióba kezdtek.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A projekt különlegessége egyrészt az, hogy ritkán tudjuk megfigyelni a Hold tőlünk távol eső oldalát, mivel az égitest leárnyékolja az innen érkező rádiójeleket (ennek kiküszöböléséhez lesz szükséges a Hold mögé pozicionált műhold). Eddig még egy ország sem célozta a Hold sötét oldalát, többnyire a kommunikációs nehézségek miatt, így Kína lehet az első, akinek sikerül itt leszállnia.

    A másik különlegesség az, hogy a kínaiak egy mini-ökoszisztémát is küldenek a roverükkel az égitestre, amely többek között burgonyát és selyemhernyókat jelent majd. A kutatók azt szeretnék kipróbálni, hogy képesek-e egy önfenntartó minigazdaságot létrehozni ilyen távol a Földtől.

    A projekt mintegy előkészítése Kína első emberes holdmissziójának, amelyet 2030-ra terveznek. 2019-re pedig az első holdi mintáknak is vissza kell érkezniük a Földre – írja a 24.hu.

    Kommentek:

    Top 16