• Pénz
Faktor

A világ öt legnagyobb bankjából 4 kínai

Kína óriás bankjai megelőzik Amerikát, Európa labdába sem rúghat - ez derül ki a The Banker című szaklap friss összefoglaló jelentéséből. A kínaiak bankjai nemcsak nagyok, de jövedelmezők is, míg a németek és a britek vészesen komoly veszteséget produkáltak tavaly.

A kínaiak bankjai tíz évvel ezelőtt a világ ezer legnagyobb bankjának nyereségéből még csak négy százalékkal részesültek. Ez azóta eléggé megváltozott. Ma már ez az arány ugyanis 31 százalék. Az USA bankjait nagyon megviselte a 2008-as pénzügyi válság. Azóta magukhoz tértek, de a vezető helyet nem tudják Kínától visszaszerezni. Tíz éve még 26 százalék volt az amerikai bankok részesedése a profitból, ma ez már csak 21 százalék.

Európa még jobban leszerepelt: részesedése a profitból tíz éve még 42, ma már csak 16 százalék.

Európa legnagyobb bankja, a HSBC még a második volt tíz éve, ma már csak a kilencedik a világranglistán. A Hongkong-Sanghaj bank központja ugyan Londonban van, de az elmúlt években egyre gyakrabban hallani: a döntéshozók áttelepülnek Hongkongba, mert a nagy üzletek úgyis inkább arrafelé vannak.

A Brexit felerősítette ezeket a hangokat.

A világ legnagyobb bankja ma már az ICBC – Industrial and Commercial Bank of China, amelynek 248 milliárd euró értéke van. A második, a negyedik és az ötödik helyen is Kína egy-egy óriásbankja áll - írja a The Banker, amely összeállította a  listát.

Harmadik helyezett az amerikai JP Morgan Chase. Ennek a saját tőkéje 181 milliárd euró. Az USA még állja a versenyt, de Európa vezető szerepe a világ pénzügyeiben immár a múlté.

Kommentek:

Top 0