• Sport
Faktor

Kikapott Szlovákiától a férfi hokicsapat a világbajnokságon

A magyar jégkorong-válogatott 4-1-re kikapott Szlovákiától az oroszországi jégkorong-világbajnokság szentpétervári csoportjának első fordulójában.

Fotók: Europress - Alekszander Nemenov/AFP

Fotók: Europress - Alekszander Nemenov/AFP

Legutóbb, amikor a két csapat az élvonalban találkozott, még 2009-ben Zürichben, akkor a sokkal esélyesebb szlovákok csak 13 másodperccel a vége előtt ütött góllal nyertek 4-3-ra. Most – négy NHL-essel és hat KHL-essel a soraikban – nagyon fogadkoztak, hogy nem becsülik le a tavaly még a divízió I/A-ban szerepelt riválist.

A kapus Vay Ádám, a hátvéd Mestyán István és a csatár Erdély Csanád maradt ki az első meccsen, a kapuban Rajna Miklós kezdett. A lelátón közel 1200 magyar szurkoló volt, és hangerőben jobbak voltak a szlovákoknál.

Szlovákia azonnal támadólag lépett fel, az 5. percben Vas Mártont gáncsolás miatt kiállították. Két szlovák lövés az oldalhálót találta el, közben volt magyar helyzet is. Amikor kiegészült a magyar csapat, egy kontra után Marcinko a Rajnáról kipattanót beütötte (1-0). Azonos létszám mellett is főleg a magyar harmadban folyt a játék, kevés lövőhelyzete akadt a Chernomaz-együttesnek. Tomas Hrnka kiállítása alatt jöttek a ziccerek. Bartalis István kapu elé betett korongját Galló Vilmos lőtte rá, amely a 41 éves Banham Frankről bepattant (1-1). Még az első szünet előtt három NHL-es hozta össze az újabb szlovák találatot: Martin Marincin passzát Andrej Sekera lőtte el, a lapos lövésbe Tomas Jurco tette bele az ütőjét, és a pakk védhetetlenül ment a bal felső sarokba (2-1).

A második játékrészt Sagert Kalvin kiállítása miatt emberhátrányban kezdték a magyarok, ezt sikerült kivédekezni, majd Andrej Meszaros lövése találta el a kapuvast. Nagy fölényben voltak a szlovákok, Branislav Kondradnak alig akadt védenivalója, míg Rajna előtt percenként alakítottak ki helyzetet. A nagy fölény újabb emberelőnyt eredményezett, Magosi Bálintot állították ki, de ebből sem lett gól. Nem úgy a 36. percben, amikor Jurco centerezését a kapu előtti üres területre betörő Sekera vágta a kapuba (3-1).

A harmadik harmadot Galló és Kóger Dániel közös akciója vezette be: előbbi lőtt, miután két védő lepattant róla, utóbbi pedig zavarta Kondradot. A túloldalon Marek Viedensky közeli kísérletét védte Rajna. Marincin büntetése során sem sikerült faragni a hátrányból, sőt, egyszer majdnem a rivális ugrott ki, írja az MTI.

Minden energiáját mozgósította a magyar válogatott, a korábbinál többet birtokolta a korongot, ám nehezen lehetett helyzetbe kerülni, olyan jól zártak vissza a védők. Juraj Mikus kiállítása alatt is jöttek a lövések, de mind célt tévesztett. Christian Jarost is kiállították, Banham lövése pedig centiméterekkel ment fölé. Egyre feszültebb lett a hangulat a jégen, sok volt az ütközés, a kapu előtti adok-kapok, de jól bírta erővel a magyar csapat. Vas Márton kísérletét védte a szlovák kapus. Még szűk három perc volt hátra, amikor Rajna helyett mezőnyjátékost küldött jégre Chernomaz, ám ebből Patrik Lusnak talált be.

Egy újabb szlovák emberhátrányban Rajna megint lekorcsolyázott, újabb gól viszont nem esett. A magyar válogatott holnap a címvédő Kanadával játszik majd magyar idő szerint 11.15-kor.

„Idegesen kezdtünk, majd a bekapott gól után magunkhoz tértünk, és egyenlítettünk. A második harmadban a szlovákok jobbak voltak, jól védekeztek, és percekig beszorítottak bennünket. A harmadik harmadban játszottunk a legjobban, emberelőnyöket harcoltunk ki, de sajnos, nem tudtuk ezeket gólra váltani. Ez a helyzet, amikor a legjobbak között szerepelsz” – mondta Chernomaz a meccs után. Hangsúlyozta: csapatának Szentpéterváron minden mérkőzés kihívás, de ahogy most harcolt és játszott a válogatott, azzal elégedett.

Chernomaz vasárnap szülőhazája, Kanada ellen vezeti majd a magyarokat. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: az ellenfél úgy járatja a korongot, olyan gyorsan tud kijönni a saját zónájából, és a védekezésből támadásba fejlődni, amihez az ő játékosai nem lehetnek hozzászokva. Éppen ezért a lehető legkevesebb hibával kell holnap játszani, írja az MTI.

Az biztos, hogy azt a meccset Magosi Bálint kihagyja, mert a mai mérkőzésen a második harmadban blokkolt egy erős lövést, és a diagnózis szerint beduzzadt a szárkapocscsontjához tartozó egyik izom. A csatár tud járni, de kisebb fájdalmai vannak, s két nap pihenőt írtak elő a számára az orvosok. Így viszont a keddi, franciák elleni fontos összecsapáson ismét lehet majd számítani a játékára.

B-csoport (Szentpétervár):

1. forduló:

Szlovákia-Magyarország 4-1 (2-1, 1-0, 1-0)

Top 0