• Külföld
Faktor

Kifütyülték és állati ürülékkel dobták meg a gazdák a köztársasági elnököt

6 órán keresztül járta végig Francois Hollande köztársasági elnök az éves Mezőgazdasági Szakkiálítást. Szinte minden standnál fütyültek és üvöltöztek neki.

A francia gazdák egy hónapja már útlezárásokkal tiltakoznak országszerte a hús- és tejtermékek alacsony ára miatt. Az áresés oka az uniós szinten túltermeléshez vezetett tejkvóta kivezetése, az orosz embargó és a kínai piac visszaesése.

Mikor reggel hétkor megérkezett a szakkiállítás megnyitójára a Porte de Versailles kiállítócsarnokba, Francois Hollande elnök azt mondta,

azért jöttem, hogy bebizonyítsam, létezik nemzeti szolidaritás. Mindent megteszünk a mezőgazdaság támogatására.

Nem sokkal 8 óra előtt a normandiai állattenyésztők standja előtt már a lemondását követelték a gazdák. Olyanokat skandáltak, hogy "Rendkívüli állapotot a tenyésztőknek!", vagy "Nem vagyunk mi migránsok!" Francois Hollande-ot személyesen is sértegették, ám ő mindezek ellenére folytatta sétáját a tömegben. Az egyik tüntető állati ürüléket is dobott az elnök felé. Erre Hollande annyit mondott, hogy

hallom és értem a dühöt.

Egyébként az élelmiszerárak válságáért a nagy áruházláncokat tette felelőssé beszédében, és megígérte, hogy felülvizsgálják a forgalmazókat érintő törvényt, amelyet még elődje, Nicolas Sarkozy idején fogadtak el. Ez a törvény egyébként liberalizálta a termelők és az áruházláncok közötti piaci viszonyt, és lehetővé tette, hogy az áruházak határozzák meg a felvásárlási árakat.

Hollande ígéretei egyébként nem nyugtatták meg a feldühödött gazdákat, akikből többen pillanatok alatt rombolták szét az agrártárca standját. Ezeket a rendbontókat csak a rohamrendőrök tudták feltartóztatni. Az összetűzésben egy gazda megsérült, öt embert előállítottak a rendőrök. Később mindenkit elengedtek. A kiállítás egyébként március 6-ig tart. A standokon körülbelül 4 ezer élő állatot is elhelyeznek a kiállítók, és a látogatók megismerhetik a francia high-tech mezőgazdasági eszközöket és megkóstolhatják a legjobb francia termékeket - írja az MTI.

Top 16