• Sport
Faktor

Kifütyülték a gyászszünetet a török szurkolók

A török labdarúgó-válogatott tegnap barátságos meccset játszott Görögországgal. A meccs előtt egyperces gyászszünet volt a párizsi terrortámadás halálos áldozatainak tiszteletére, amit a török szurkolók egy része kifütyült.

Fotó: Europress - Ozan Köse/AFP

Fotó: Europress - Ozan Köse/AFP

A két ország között történelmileg rossz a viszony, többek között Ciprus miatt, ezért is volt fontos, hogy ezt a mérkőzést sikerült összehozni, a meccsre minden jegy elkelt, és ott volt mind a két ország miniszterelnöke, Ahmet Davutoglu és Alexisz Ciprasz. A meccs után a török szövetségi kapitány, Fatih Terim azt mondta, hogy a szurkolóknak jobban kellett volna viselkedniük, mint mondta, tegnap a világ összes országa szomszédos volt egymással, de az ő szurkolóik nem ennek megfelelően viselkedtek.

Sokan a közösségi médiafelületen szólaltak meg a szurkolók közül, a legtöbbjük azt állítja, hogy nem voltak tiszteletlenek, csak a nyugati világra voltak dühösek. Idén októberben Ankara központjában két bombát robbantottak fel az Iszlám Állam terroristái egy vasútállomáson, ami után szerintük a világ nem tartott megemlékezést az áldozatokról úgy, mint most a francia támadás esetén, pedig az elkövető szervezet ugyanaz volt - két nappal az ankarai robbantás után egyébként a török-izlandi EB-selejtező meccsen volt gyászszünet, amit a török szurkolók szintén végigfütyültek.

Mások szerint a szurkolók nem fütyültek, hanem a „Sehitler ölmez, vatan bölünmez” (szabad fordításban azt jelenti, hogy a mártírok soha nem halnak meg, a nemzet mindig egyben marad) jeligét skandálták, amit akkor szoktak énekelni, amikor egy török katona terrortámadás áldozata lesz. Mások szerint többen azt kiabálták: „Allah akbar” (Allah a leghatalmasabb). 

Top 0