• Külföld
Faktor

Kifulladt a tanárok sztrájkja Szlovákiában

Másfél hét után gyakorlatilag kifulladt a Szlovákiában a múlt héten elindított pedagógussztrájk. Szerdán már csak az iskolák 0,7 százaléka maradt zárva. A sztrájkoló tanárok az ugyancsak bérrendezést sürgető kórházi nővérekkel közösen rendkívüli parlamenti ülés összehívását kérték.

A Szlovák Tanárok Kezdeményezése (ISU) szervezet hirdette meg a sztrájkot, amit korlátlan idejűre terveztek. A sztrájkot azért hirdették, mert nem tudtak megegyezni az oktatási miniszterrel a bérrendezésről. A sztrájkba 11 ezer dolgozó, a szlovákiai tanárok több mint egytizede kapcsolódott be. Számuk azonban folyamatosan csökkent, szerdán már csak 7800-an sztrájkoltak. A 6700 iskola közül pedig ma már csak 47 volt zárva.

A különböző kisebb tiltakozó rendezvényeket folytatják. A kormányhivatal előtt is volt csendes tüntetés, amelyen néhány százan vettek részt, de ez csak fél óráig tartott.

Az ISU vezetői és a béreik rendezését kérő, és tömeges felmondást beadó kórházi nővérek rendkívüli parlamenti ülés összehívását kérik - írja az MTI.

A nővérek tavaly ősszel, az új egészségügyi törvény hatályba lépése után kezdtek tiltakozni. A jogszabály ugyanis nem számol béreiknek a ledolgozott évek alapján történő emelésével. Nővérek százai adták be felmondásukat, bár egy részük később ezt visszavonta. Azonban hétfőn öt-hatszáz kórházi nővér hagyta ott munkahelyét. Emiatt több kórházban is el kellett halasztani műtéteket.

Robert Fico szlovák kormányfő a rendkívüli parlamenti ülés összehívását értelmetlennek nevezte. Szerinte azon érdemi döntés nem is születhet, mivel pénzügyi vonatkozású döntéseket már nem hoznak a márciusi választásokig. Azt is mondta, a közalkalmazottak közül a tanároknak emelkedtek a legnagyobb mértékben (22 százalékkal) a bérei.

A sztrájkoló pedagógusok azt követelik, hogy a kormány 140 euróval (mintegy 44 ezer forint) emelje meg a pedagógusok és szakmai alkalmazottak besorolási bérét, és ezt egy év múlva újabb 90 euróval növelje. Szlovákiában az általános és középiskolai tanárok kezdő bére jelenleg megközelítőleg 670 euró (mintegy 210 ezer forint), országos átlagban pedig a tanárok bére bruttó 980 euró (304 ezer forint) körüli, ami több mint tíz százalékkal magasabb az országos átlagbérnél. A nővérek bérei tekintetében a kisebb kórházakban havi bruttó átlagbérük 859 euró, addig a nagyobb kórházakban meghaladja az ezer eurót is.

Top 0