• Külföld
Faktor

Elküldték Jemenből az ENSZ emberi jogi képviselőjét

A palesztin Abu Goerge al-Zulof az ENSZ emberi jogi főbiztosi hivatalának jemeni kirendeltségét vezette. Az ENSZ szerint a férfi kitűnő munkát végzett. Ezzel szemben Jemenből mennie kell: nemkívánatos személynek nyilvánították. Azt nem tudni miért. Jemen állítólag csak szóban indokolta meg a súlyos diplomáciai lépést.

Stephane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője nagyon sajnálatos fejleménynek nevezte a történteket. Azt nem részletezte, hogy a jemeni hatóságok pontosan mivel indokolták a diplomata nemkívánatos személlyé nyilvánítását. Erre nem kaptak írásos magyarázatot. Egy másik, név nélkül nyilatkozó ENSZ-tisztségviselő szerint a jemeni hatóságok csak szóban tájékoztatták a döntésről a világszervezetet.

Az ENSZ- bizottság munkája hatalmas csalódást okozott azzal, hogy olyan állásfoglalásokat fogalmazott meg, amelyek összhangban voltak azzal, ahogyan a felkelők szoktak fogalmazni

- ezt írta a jemeni kormány hírügynöksége.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A kormány emberi jogi tárcájának vezetője emellett azért bírálta az ENSZ-irodát, mert szerintük szemet hunyt a húszik szisztematikus emberi jogi jogsértései felett.

  A szóban forgó diplomata, a palesztin Abu Goerge al-Zulof az ENSZ emberi jogi főbiztosi hivatalának jemeni kirendeltségét vezette. Az ENSZ szerint a férfi kitűnő munkát végzett.

  A jemeni lépésre két nappal azután került sor, hogy a diplomata által vezetett iroda munkatársai jelentésükben azt írták: kazettás lőszerek bevetésére utaló aggasztó jelentéseket kaptak egy olyan területről, amely ellen a nemzetközileg elismert jemeni kormányt támogató, szaúdi vezetésű koalíció gépei bombáztak. A kazettás lőszerek használatát nemzetközi egyezmény tiltja, bár az erről szóló szerződésnek Jemen és Szaúd-Arábia nem részese.

  A jemeni konfliktusban síita húszi lázadók és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott Abed Rabbó Manszúr Hádi vezette kormánnyal. A szaúdiak vezette katonai szövetség március óta hajt végre légi támadásokat a lázadók állásai ellen.

  A harcokban eddig mintegy 6 ezren haltak meg, közülük 2800-an civilek voltak. Csaknem 2,4 millió ember hagyta el otthonát a polgárháború sújtotta országban.

  Top 16