• Tech
Faktor

Végre kitalálták, mire használják: kidobott mobilokból készítik a tokiói olimpia érmeit

Az elektronikus hulladék egyre nagyobb problémát okoz az emberiség számára.

Szemétbe dobott, vagyis már használhatatlan elektronikai hulladékból, köztük mobiltelefonokból kinyert nemesfémből készülnek el a jövő évi tokiói nyári olimpia medáljai, hogy így csökkentsék a világban egyre csak halmozódó e-szemetet - írja a HVG.

Egy csak nemrég publikált tanulmány szerint már nem kizárólag a "rendes" szemét, hanem az úgynevezett e-hulladék, vagyis a kidobott elektronikai eszközök is komoly problémát jelentenek az emberiség számára. Ráadásul a már nem használt készülékekből rengeteg a fejlődő országokban köt ki, és ott gyűlnek tovább, hatalmas e-szemétdombokat emelve ezzel.

Illusztráció.

Illusztráció.

Részben ezért vágtak bele projektjükbe a 2020-as tokiói olimpiai szervezői, akik már 2017-ben, vagyis már a riói ötkarikás játékok után közölték: a náluk rendezendő nyári játékok medáljaihoz szükséges nemesfémet, vagyis az aranyat, a bronzot és az ezüstöt is leselejtezett okostelefonokból és egyéb elektronikai cikkekből fogják kinyerni.

A Channel NewsAsia most azt írja, a szervezők nem változtattak tervükön, pénteken ugyanis bejelentették: ragaszkodnak eredeti elképzeléseikhez, s az érmek készítéséhez valóban tönkrement eszközöket fognak felhasználni. Erre a megerősítésre azért volt szükség, mert korábban nem voltak benne biztosak, hogy sikerül kellő alapanyagra szert tenniük.

A szervezők 2700 kilónyi bronzot, 30,3 kiló aranyat, továbbá 4100 kilónyi ezüstöt határoztak meg. A bronzból szükséges mennyiség már tavaly júniusban összegyűlt, most októberre pedig az arany és az ezüst nagy része is összejött, hála a közreműködő lakosságnak. (Az ötlet egyébként nem új keletű, már az előző olimpia érmeit is újrahasznosítással készítették, igaz, csak részben.)

A sportruhákat gyártó Asics korábban azt közölte, hogy az olimpiai játékokra megunt/kidobott ruhadarabokból készít speciális öltözetet a japánok számára, ezek szintén a jövő évi játékokon debütálnak majd.

Kommentek:

Top 0