• Politika

Kiderült, mitől rettegnek Európában, itt a lista

Az Iszlám Államot tartják a legnagyobb fenyegetésnek az európaiak, ezt követi a klímaváltozás, a gazdasági bizonytalanság és a migránsok - derül ki a Pew Research Center amerikai közvélemény-kutató intézet felméréséből.

A kutatás szerint a felmérésben részt vevő tíz európai országból kilencben a megkérdezettek többsége - például a spanyolok 93 és a franciák 91 százaléka - az Iszlám Államot tartotta a legnagyobb fenyegetésnek. A Pew Research Center munkatársai a válaszok nagy részét áprilisban rögzítették, egy hónappal azt követően, hogy az Iszlám Állam terroristái merényleteket követtek el a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a belga főváros egyik metróállomásában.

Az egyetlen ország, ahol a globális gazdasági bizonytalanságot nagyobb fenyegetésként értékelték, mint az Iszlám Államot, az évek óta mély gazdasági válságba süllyedt Görögország volt. A válaszadók 95 százaléka vélekedett így.

Lengyelországban a megkérdezettek 73 százaléka úgy gondolta, hogy a polgárháborúba süllyedt Szíriából és Irakból érkező migránsok nagy száma fenyegetést jelent, miközben a németeknek és a svédeknek csupán 31 és 24 százaléka minősítette jelentős kockázatnak a bevándorlókat.

A válaszadóknak átlagosan a harmada vélte úgy, hogy az Oroszország és Európa közötti feszültségek és Kína világhatalommá válása fenyegetést jelentenek az egyes európai országokra. Lengyelország e tekintetben is kivételt jelentett, ott a válaszadók 71 százaléka tekintett Oroszországra jelentős veszélyforrásként.  

Kommentek:

Top 0