• Belföld
Faktor

Mutatjuk hol van leginkább veszélyben hazánkban, itt a leggyakoribb a bűnözés

Évek óta egyre csökken a bűnözés.

Sokat javult Magyarországon a közbiztonság helyzete 2010 és 2018 között – szemlézte a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával létrejött Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár (PRE-STAT) statisztikáit a Portfolio. A lap a tavalyi első félév adatai alapján összegyűjtötte Magyarország legveszélyesebb helyeit is, ahol a legmagasabb volt az ezer lakosra jutó súlyos bűncselekmények száma.

Illusztráció.

Illusztráció.

A statisztikák alapján 2012-ben az összes elkövetett bűncselekmények száma még meghaladta a 450 ezret, a tavalyi első félévben viszont alig több mint 110 ezer esetet regisztráltak (vagyis az éves szám valamivel 200 ezer felett lehetett). A közbiztonsági helyzet javulása a súlyos, vagyis az úgynevezett kiemelt bűncselekmények esetében is látványos volt. Ezek száma nyolc év alatt 240 ezerről 100 ezer közelébe esett.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az adatbázis olyan részletes, hogy településekre lebontva is meg lehet nézni, egyes bűncselekmény-típusokból mennyit követtek el egy adott évben. Bár az országos bűnözési helyzet sokat javult, akadnak olyan települések, ahol bőven van még teendője a rendőrségnek. Persze az is nyilvánvaló, hogy minél nagyobb egy város, annál több a súlyos bűncselekmény.

  Az adatok alapján 100 ezer fő feletti nagyvárosok közül 2018 első felében Szeged volt a legbiztonságosabb, a dél-alföldi város büszkélkedhet ugyanis a legalacsonyabb ezer lakosra jutó kiemelt bűnesettel. Szegedet Debrecen, majd Nyíregyháza követte, míg a sor másik végén Budapest és Győr foglalt helyet. A fővároson kívül Győr az egyetlen magyar nagyváros, ahol a népességszám által indokoltnál sokkal több bűncselekmény történt.

  Budapest egyes kerületeiben azonban sokkal rosszabb a helyzet, mint a nyugat-dunántúli régió központjában. A Portfolio grafikáján látszik, hogy Pest belső kerületei a legveszélyesebbek, különösen az V., a VI. és a VIII. Ebben nyilvánvalóan szerepet játszanak a turisták ellen elkövetett bűncselekmények, így a lakosság arányában regisztrált bűncselekményszám torzítja a tényleges helyzetet, hiszen az átlagon felüli turistaszám jóval több emberi interakciót, vagyis potenciális bűnesetet eredményez.

  A kiemelkedően magas bűnözési ráta ellenére nem Budapest V. kerülete rendelkezett a tavalyi év első felében a legmagasabb ezer lakosra jutó súlyos bűncselekmény-számmal. A lista első helyén a borsodi Lácacséke, a Vas megyei Nagytilaj és a somogyi Somogyzsitfa található.

  Amennyiben viszont eltekintünk a kis lélekszámú falvaktól, akkor kijelenthetjük, hogy az ország bűnnel leginkább fertőzött helyei a fővárosban találhatók.

  Kommentek:

  Top 16