• Belföld
Faktor

Mutatjuk hol van leginkább veszélyben hazánkban, itt a leggyakoribb a bűnözés

Évek óta egyre csökken a bűnözés.

Sokat javult Magyarországon a közbiztonság helyzete 2010 és 2018 között – szemlézte a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával létrejött Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár (PRE-STAT) statisztikáit a Portfolio. A lap a tavalyi első félév adatai alapján összegyűjtötte Magyarország legveszélyesebb helyeit is, ahol a legmagasabb volt az ezer lakosra jutó súlyos bűncselekmények száma.

Illusztráció.

Illusztráció.

A statisztikák alapján 2012-ben az összes elkövetett bűncselekmények száma még meghaladta a 450 ezret, a tavalyi első félévben viszont alig több mint 110 ezer esetet regisztráltak (vagyis az éves szám valamivel 200 ezer felett lehetett). A közbiztonsági helyzet javulása a súlyos, vagyis az úgynevezett kiemelt bűncselekmények esetében is látványos volt. Ezek száma nyolc év alatt 240 ezerről 100 ezer közelébe esett.

Az adatbázis olyan részletes, hogy településekre lebontva is meg lehet nézni, egyes bűncselekmény-típusokból mennyit követtek el egy adott évben. Bár az országos bűnözési helyzet sokat javult, akadnak olyan települések, ahol bőven van még teendője a rendőrségnek. Persze az is nyilvánvaló, hogy minél nagyobb egy város, annál több a súlyos bűncselekmény.

Az adatok alapján 100 ezer fő feletti nagyvárosok közül 2018 első felében Szeged volt a legbiztonságosabb, a dél-alföldi város büszkélkedhet ugyanis a legalacsonyabb ezer lakosra jutó kiemelt bűnesettel. Szegedet Debrecen, majd Nyíregyháza követte, míg a sor másik végén Budapest és Győr foglalt helyet. A fővároson kívül Győr az egyetlen magyar nagyváros, ahol a népességszám által indokoltnál sokkal több bűncselekmény történt.

Budapest egyes kerületeiben azonban sokkal rosszabb a helyzet, mint a nyugat-dunántúli régió központjában. A Portfolio grafikáján látszik, hogy Pest belső kerületei a legveszélyesebbek, különösen az V., a VI. és a VIII. Ebben nyilvánvalóan szerepet játszanak a turisták ellen elkövetett bűncselekmények, így a lakosság arányában regisztrált bűncselekményszám torzítja a tényleges helyzetet, hiszen az átlagon felüli turistaszám jóval több emberi interakciót, vagyis potenciális bűnesetet eredményez.

A kiemelkedően magas bűnözési ráta ellenére nem Budapest V. kerülete rendelkezett a tavalyi év első felében a legmagasabb ezer lakosra jutó súlyos bűncselekmény-számmal. A lista első helyén a borsodi Lácacséke, a Vas megyei Nagytilaj és a somogyi Somogyzsitfa található.

Amennyiben viszont eltekintünk a kis lélekszámú falvaktól, akkor kijelenthetjük, hogy az ország bűnnel leginkább fertőzött helyei a fővárosban találhatók.

Kommentek:

Top 0