• Tech
MZ/X

Kiderült, hogy az okostelefonok akkuja is kémkedik utánunk

A hackerek a telefon jelszavát is fel tudják törni a segítségével.

Nyugtalanító eredményre jutott egy kutatócsoport: az okostelefonok legújabb generációs tápegységei már képesek arra, hogy érzékeljék az eszköz felhasználási sémáit és mérik az alkalmazások energiafogyasztását,  Ezáltal vonzó célponttá válnak a hackerek számára, akik így telefonos jelszavunkat is fel tudják törni- írja a szeretlekmagyarorszag.hu a DailyMail beszámolója alapján. 

Az austini Texas University, a jeruzsálemi Hebrew University, valamint a Technion izraeli műszaki intézet kutatói felfedezték azt is, hogy az akkumulátor töltöttségi szintjének megfigyeléséből ki lehet deríteni, hogy mit írunk vagy olvasunk okostelefonunkon.

Ennek érdekében elhelyeztek egy mikrokontroll-eszközt egy telefon tápegységébe, és regisztrálták a készülékből ki és beáradó áram erősségét. A mesterséges intelligencia révén képesek voltak összekötni az energia-áramlást a billentyűk érintésével.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Ezzel a módszerrel a hackerek ellophatják a jelszót, nyomon követhetik a felhasználó internetes tevékenységét, de tetten érhetik azt is, hogy mikor használunk fotókamerát és megtudhatják, hogy kit hívhatunk.

  A kísérlet két okostelefontípus esetében is hasonló eredményt hozott.

  A kiberbűnözők ilyen jellegű támadásai ellen azért is nehéz védekezni, mert a készüléken nem hagynak nyomot és nem módosítják kívülről annak hardverjét. Ahhoz azonban, hogy az akciót a támadót végrehajtsa, fizikailag kell hozzáférnie az eszközhöz, hogy kicserélje a tápegységet egy „rosszindulatú” változatra. Egy ilyen cserét rövid idő alatt végre lehet hajtani.

  Mindeddig a valóságban még nem történt ilyen támadás, de a veszélye fennáll – mondják a kutatók.

  Kommentek:

  Top 16