• Tudomány
Faktor

Most kiderül: a kutyák vagy a macskák szeretnek minket jobban?

Régóta folyik a csata a gazdák között, és most végre pont kerülhet a vita végére.

Fotó: Europress / Win McNamee - Getty Images

Fotó: Europress / Win McNamee - Getty Images

A „Cicák versus kutyák” epizódot egy BBC2-s dokumentumfilm-sorozat részeként mutatták be. A műsorban idegkutatók vizsgálták, hogy kedvenc házi állataink közül vajon melyik szereti jobban az embert.

A választ az oxitocin adta meg. Ezt az anyagot szeretethormonnak is szokták nevezni, mivel gyakorlatilag ez a szeretet kémiai fokmérője az emlősökben. Az emberekben akkor szabadul fel, amikor törődnek valakivel. Például, ha meglátjuk a párunk vagy a gyerekünk, az oxitocin szintje 40-60 százalékkal emelkedik meg a véráramunkban.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A tudósok már régebben bebizonyították, hogy a kutyák is oxitocint kezdenek el termelni, ha a gazdájukkal vannak. Hasonló tesztet macskákon azonban még sosem végeztek el az Independent szerint.

  Dr. Paul Zak, a mostani kutatás vezetője a gazdájukkal való játék során hasonlította össze a macskák és kutyák szeretethormon szintjének változását. Nyálmintát vett 10 cicától és 10 kutyától mielőtt megkezdték volna a játszadozást, majd azután is, hogy időt töltöttek a hozzájuk legközelebb álló emberrel.

  Az eredmények azt mutatták, hogy a kutyákban átlagosan 57,2 százalékkal ugrott meg az oxitocin szintje a játék után, míg a macskákban csupán 12 százalékos volt a szeretethormon szintjének növekedése. Vagyis elméletileg a kutyák ötször jobban szeretik a gazdájukat, mint a macskák.

  Nagyon meglepődtem, hogy a kutyák ilyen magas szintű oxitocin emelkedést mutattak. Az 57,2 százalék egy nagyon erőteljes válaszreakció. Ez azt mutatja, hogy a kutyák tényleg törődnek a gazdájukkal. Szintén durva felismerés volt, hogy a macskákban szinte alig termelődött oxitocin.

  - mondta el a kutató a vizsgálat után.

  Sokan gondolják azt, hogy a macskák egyáltalán nem kedvelik a gazdájukat. Most legalább kiderült, hogy ez azért nem igaz. Csak nem szeretik annyira, mint a kutyák.

  Top 16