• Külföld
Faktor

Kiderült: ezt teszi a szervezetünkkel az éjszakai munka

Az éjszakai munka miatt nem tud a szervezet regenerálódni, a DNS-ben nappal történt sérüléseket meggyógyítani. Így viszont nő a mutáció és a rák esélye is.

Azt már korábban kimutatták, hogy nő a cukorbetegség, elhízás, meddőség kockázata, ha valaki nem tud eleget pihenni vagy éjszakai műszakban dolgozik. Egy új kutatás szerint azonban rák kialakulásához is vezethet, ugyanis a szervezet nem képes a napközben a DNS-ben keletkezett károkat rendbe tenni.

A kutatók sejtették, hogy a biológiai óra megzavarása állhat több krónikus betegség hátterében is, ám mindeddig a pontos működését nem találták.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Most kimutatták, hogy az éjszakai műszakok alatt az emberi szervezet 80%-kal kevesebbet termel abból a kémiai anyagból, ami a DNS helyreállításáért felelős. A melatonin szintje sokkal kisebb azoknál, akik nappal alszanak, így az esetükben az alvás alatti hatását is kevésbé fejti ki.

    A kutatás vezetője, Dr. Parveen Bhatti elmondta, 50 éjszakai műszakban dolgozó önkéntest tanulmányoztak. A tesztek kimutatták, hogy egy kémiai anyag - amit a szervezet akkor termel, ha a DNS-t rendbe hozta - háromszor nagyobb arányban volt megtalálható az alanyok szervezetében, amikor nappali műszakba rakták őket és így éjjel aludtak.

    Az orvosok azt tanácsolják, hogy aki éjszakai műszakban dolgozik, szedjen alvási hormonokat - írta a Telegraph.

    Kommentek:

    Top 16