• Belföld
Faktor

Kiderült, ennyi műanyag van valójában a Dunában

Ugyanakkor a mikroműanyagok az ivóvizet nem fenyegetik.

Egy friss felmérés során a vizsgált hazai folyók közül a Dunában találták a legtöbb mikroműanyagot, azaz 5 milliméternél kisebb műanyagtörmeléket. A folyóban köbméterenként 50 apró műanyagdarab sodródik.

Korábbi nemzetközi kutatások már igazolták, hogy a tengerek és óceánok egyre nagyobb mennyiségű mikroműanyagot tartalmaznak. A WESSLING Hungary Kft. partnereivel tavasszal azért indította el a Parányi Plasztiktalány (PPT) projektet, hogy kiderüljön, mennyire súlyos a helyzet a Dunában és annak mellékfolyóiban – írja a Laboratorium.hu.

Egy tavalyi elemzésből már kiderült, hogy a Tiszában egy köbméter víz 4,9 darab 300 nanométernél nagyobb műanyagot tartalmaz, míg a Tisza-tóban köbméterenként 23,1 részecske úszkál. Az újabb vizsgálat során az Ipolyban egy köbméter vízben 1,7; a Rábában 12,1; míg a Dunában 50 részecskét mutattak ki.

A szakértők a Dunából két helyen, a Megyeri hídtól északra, illetve a Csepeli Szabadkikötőnél vettek mintát. Az adatok alapján a Budapest alatti szakaszon a koncentráció emelkedett. A Dunában azonosított apró műanyagok főként a fogyasztási cikkekhez és csomagolóanyagokhoz felhasznált polietilén, polipropilén és polisztirol voltak. Az adatok arra utalnak, hogy az ipari tevékenység komoly szennyező hatással van folyóinkra.

Jó hír ugyanakkor, hogy a mikroműanyagok az ivóvizet nem fenyegetik, hiszen az ivóvízbázis 96 százaléka felszín alatti forrásokból származik.

Kommentek:

Top 0