• Külföld
Faktor

Kiderült, eddig nem jól kezelték az egyik gyakori ráktípust

A legtöbb speciális központ már nem is hajt végre ilyen beavatkozásokat.

A petefészekrák-műtétek paradigmaváltásához vezethet egy új európai terápiás tanulmány.Eddig a beavatkozások keretében a nyirokcsomók eltávolítását is végrehajtották, az új ismeretek azonban egy másik irány felé vezetik a szakértőket.

Eddig fontosnak tartották eltávolítani a nyirokcsomókat, hiszen ott is lehetnek tumorok

- mondta Christian Marth nőgyógyász, az Innsbrucki Nőgyógyászati Egyetemi Klinika vezetője, a kutatás résztvevője. Mindig is akadtak azonban problémák ezekkel a nyirokcsomó-eltávolításokkal, mint például a páciensek lábának megdagadása. A műtéti gyakorlattal szembeni kétségek már egy 2008-as tanulmány során is felmerültek - fejtette ki Marth.

A kutatásba 647 pácienst vontak be - írja az MTI. Az eredmények negatív színben tüntették fel a nyirokcsomó-eltávolítást, a páciensek egy részénél nem járt előnnyel a műtét. Ez az elsőre paradoxnak tűnő helyzet az immunterápia során szerzett ismeretekkel magyarázható.

A nyirokcsomók eltávolításával egészséges szöveteket is kiműtünk. Ezzel annak lehetőségét is csökkenthetjük, hogy használható legyen a saját immunrendszer és limfociták termelődjenek

- magyarázta Marth. A limfociták a fehér vérsejtek egy kategóriája. A tudományos ismeretek alapján Marth világos műtéti irányvonalakat dolgozott ki.

Az operáció során nagyon agresszíven kell eljárni a teljes hasüregben, mert ott kell csökkenteni a tumortömeget

- mondta. A régóta használatos nyirokcsomó-eltávolítástól azonban Marth eltanácsolta a szakértőket. A legtöbb speciális központ már nem hajt végre ilyen műtéteket - tette hozzá.

Kommentek:

Top 0