• Krimi
Faktor

Kiderült: a magyar elit drogbárónőjét fogták el

Három rendőrkapitányság és a terrorelhárítók összehangolt munkájával sikerült felszámolni egy több megyére kiterjedő kábítószer-kereskedő hálózatot. A drogbanda Budapest mellett Kecskemét környékén és Hajdú-Bihar megyében volt aktív, vezetőjük egy 24 éves nő volt. A Faktor által megkérdezett szakértő szerint a banda a jól szituáltak körében terjeszthette a drogot.

Fotó: police.hu

Fotó: police.hu

A terrorelhárítók segítségével fogták el a rendőrök azt a mindössze 24 éves nőt, aki a jelek szerint a gazdag aranyifjaknak szállította a minőségi drogokat.

Két helyszínen is házkutatást tartottak, az egyik gyanúsított lakhelyén 2,7 kilogramm amfetamint, 70 gramm kokaint és 50 gramm ecstasy tablettát  találtak. A szálak egy másik gyanúsítotthoz is elvezettek, nála 200 gramm amfetamin, 50 gramm kokain és 50 gramm marihuána volt. 

A Faktor által megkérdezett szakértő szerint ezek a drogok ma már kevésbé népszerűek, mert drágák, ilyet nem engedhet meg magának bárki.

A kokain klasszikusan a jól szituáltak drogja, ők nem fognak filléres dizájnerdrogokra váltani

– mondta Balcsik-Tamás Zsolt, az Egészségdokk Közhasznú Alapítvány elnöke.

Nemrég kokainnal bukott meg az egyik legjobb magyar kajakos, Kucsera Gábor, a 2008-as pekingi olimpia sztárja is.

Fotó: facebook

Fotó: facebook

Kucsera Gábor azzal érvelt, hogy nem versenyidőszakban és nem a teljesítménye fokozása érdekében kokainozott ezért januárban 2 évre csökkentették a korábbi, 4 éves eltiltását.

A kokain annyira jó üzlet, hogy még egyenruhások is beszállnak: az év elején bukott le három budapesti tűzoltó, akik munka közben és szabadidejükben is kokaint árultak. Elit belvárosi szórakozóhelyeken adták el a kábítószert a vásárlóknak.

A szakértő szerint az amfetamin újbóli feltűnésének a legfőbb oka az, hogy a dizájnerdrogokhoz képest kevésbé káros, biztonságosabb a használata.

Akik ezt használják, azok nem meghalni akarnak, hanem jól érezni magukat.

Arra a kérdésre, hogy ez a csaknem 3 kilogramm amfetamin hány adagnak felel meg, a szakértő azt mondta: ha a lefoglalt amfetamin tiszta hatóanyag volt, akkor azt akár kétszeresére is lehetett hígítani, de azt is nehéz megmondani, hogy kinek mekkora egy adag.

Attól függ, hogy alkalmi felhasználóról van-e szó, vagy masszív drogosról. A függő tízszer annyit elhasznál, mint egy alkalmi fogyasztó, de egy partiadagnyi amfetamin 2 gramm körül lehet, ennek árát nagyjából 8000 forintra lehet tenni.

A megtalált amfetamin piaci értéke 24 millió forint is lehet. És ez akár pár nap alatt el is fogy. 

A Faktor által kérdezett több szakértő is érdekesnek találta a lefoglalt anyagokat, mert szerintük ma már a piacot inkább az úgy nevezett dizájnerdrogok uralják.

A kokain, az amfetamin ma már ritkaság – mondták.

A hazai drogpiac legalább felét az új típusú pszichoaktív szerek teszik ki. A legnagyobb tömegbázisa a nem illegális dizájnerdrogoknak, azon belül is a kannabinoidoknak (herbál, biofű, zsálya) van - mondta Balcsik-Tamás Zsolt. Szerinte ezek azért veszélyesek, mert ezek nevükkel ellentétben se nem „biók”, se nem füvek, hanem szintetikus vegyületek, amikkel ugyanazt a hatást próbálják meg elérni, mint a kannabisz.

A heroin nagyjából letűnt, mert jöttek helyette olyan dizájnerek, amelyek ugyanazt tudták, mint a heroin, csak éppen nem illegálisak. A heroinisták egy része átállt arra.

Az a baj, hogy nem tudni, hogy mi az új szerek biológiai hatásmechanizmusa.

Sokféle betegséget okozhatnak, akár skrizoféniát is.

Nézze meg a banda elfogásáról készült videót!

A rendőrség szerint az amfetamint Budapesten állították elő, és külföldről hozták be összetevőit az országba. Az amfetamin előállításához elengedhetetlen anyag az efedrin, amelyet csak illegálisan szerezhettek be, sőt a nem kábítószernek minősülő más segédanyagokhoz is csak vegyszer-engedéllyel lehetne jogszerűen hozzájutni.

Top 0