• Külföld
Faktor

Hihetetlen eredményt értek el a kínaiak: kicsíráztak a Holdra szállított magok

Korábban vittek már növényeket a Nemzetközi Űrállomásra, de a Holdra még soha.

Kihajtottak az első magok a Holdon a kínai Csang'o-4 űrmisszón, nyilatkozta a Kínai Nemzeti Űrügynökség. Ez az első alkalom, hogy bármilyen biológiai anyag nőtt a Holdon, és így jelentős lépés a hosszú távú űrkutatásban - írja a BBC.

A Csang'o-4-et december 8-án indították útjára Kínából, majd január 3-án landolt a Hold Földről sosem látható oldalán. Ez az első misszió, amely a Hold sötét oldalának felfedezésére indult. Január 3-án ért a Holdra, és többek között olyan eszközöket vitt, amivel földtanilag vizsgálhatja a régiót.

A mostani azért is nagy hír, mert növényeket vittek már a Nemzetközi Űrállomásra, de a Holdra még soha. A mostani siker tapasztalatai pedig akár egy későbbi Mars-expedíció során is felhasználható lehet, hiszen oda körülbelül két és fél év lenne az út. Így viszont az asztronauták megtermeszthetnék az ételüket az űrben, így kevésbé lennének rászorulva, hogy vissza kelljen jönniük a Földre ellátmányért.

A kínai űrszonda földet és többféle magot is vitt magával: gyapotot, krumplit - illetve élesztőgombát és muslicapetét is. A növények egy zárt tartályban vannak az űrszonda fedélzetén, a cél egy mini bioszféra kialakítása - azaz egy mesterséges, önfenntartó környezeté.

Kedden a Kínai Kommunista Párt hivatalos szócsövének számító People's Daily posztolt fotót a hajtásokról.

A csírák azóta sajnos elpusztultak.

Kommentek:

Top 0