• Külföld
Gyöngyösi Lilla

Kibékül Szaúd-Arábia és Irán?

Irán nem akarja, hogy feszültségek terheljék a muszlim államok kapcsolatait, és kész kibékülni Szaúd-Arábiával, amennyiben az változtat magatartásán - mondta Haszan Róháni iráni elnök kedden, miután találkozott a két ország között közvetítő Navaz Saríf pakisztáni kormányfővel.

Róháni – vélhetően a szaúdi vezetésű, Jemenben légicsapásokat folytató arab katonai szövetségre célozva – azt mondta, hogy a jelenlegi helyzetben a muszlim világ jóléte és fejlődése érdekében kell koalíciót létrehozni, nem pedig háborús céllal. Azt mondta, országa kész rendbe hozni kapcsolatát Szaúd-Arábiával, de ennek feltétele, hogy tiszteletben tartsák minden muszlim jogait és a diplomáciai szabályokat a térségben.

Saríf a találkozó után azt mondta, hogy az iszlám országok közti ellentéteka terroristákat segítik. Ezért arra szólította fel a két országot, hogy „mutassák ki muszlim testvériségüket”, és hagyjanak abba az ellenségeskedést.

A pakisztáni kormányfő hétfőn Szaúd-Arábiában tárgyalt, hogy segítsen rendezni a két térségbeli hatalom viszályát.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A két regionális hatalom, az iszlám szunnita ágának fundamentalista, vahhábita irányzatát követő Szaúd-Arábia és a síita Irán hosszú ideje vetélkedik a térség irányításáért.

    Nimr al-Nimr (forrás: wikipedia)

    Nimr al-Nimr (forrás: wikipedia)

    A két ország között azt követően robbant ki a jelenlegi diplomáciai konfliktus, hogy Szaúd-Arábia január 2-án negyvenhat más elítélttel együtt kivégezte az ellenzéki mozgalmakat támogató és az országban élő síita kisebbség jogaiért szót emelő Nimr al-Nimr síita főpapot, akit terrorizmus miatt ítéltek halálra. A kivégzés hatalmas felháborodást váltott ki Iránban. Szaúd-Arábia nagykövetségét tüntetők támadták meg és dúlták fel, válaszul Szaúd-Arábia és több szövetségese megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal.

    Top 16