• Kultúra
Faktor

Féltek az újabb akciótól: belenyúltak Banksy félig ledarált képébe

Hatástalanították benne az iratmegsemmisítőt.

A beépített iratmegsemmisítőt működésképtelenné téve akasztották fel a falra hétfőn Németországban, a baden-badeni Frieder Burda múzeumban Banksy, Girl With Balloon (Lány léggömbbel) képét - írja az MTI. A mű azzal járta körbe a világsajtót, hogy félig bedarálta magát a Sotheby's emlékezetes tavaly októberi londoni aukcióján.

Henning Schaper igazgató szerint a múzeum nem akart egy újabb tréfa áldozatává válni, és látni, hogy a kép megmaradt része esetleg ledarálja magát, míg az intézményben vendégeskedik. 

Fotó: Europress - AFP/Ben Stansall

Fotó: Europress - AFP/Ben Stansall

A falra helyezés előtt felnyitották a kép keretét, kivették az elemeket a darálóból, és a kábeleket is elvágták. "El akartuk kerülni, hogy három vagy négy nap múlva egy látogató megnyomjon egy rejtett gombot, és folytatódjon a kép megsemmisülése" - mondta.

Az októberi árverés óta Love in the Bin-re (Szerelem a kukában) átkeresztelt képet keddtől március 3-ig tekintheti meg ingyenesen a nagyközönség a német fürdőváros modern és kortárs művészeti múzeumában. 

Az igazgató szerint igyekeznek "demokratizálni a művészetet" a művész eredeti hitvallása szerint, így a lehető legtöbb embernek akarják megmutatni a művet, és több kiegészítő programot is terveznek ennek érdekében. 

Október elején nagy vihart keltett a Lány léggömbbel, amely félig bedarálta magát a keretbe rejtett iratmegsemmisítővel az után, hogy 1,042 millió fontos (381 millió forint) áron elkelt. A vásárló, egy anonim európai műgyűjtőnő úgy döntött, hogy a történtek ellenére megtartja a képet. 

A Sotheby's szerint Banksy az árverésen "valójában nem elpusztított, hanem megalkotott egy művet". Az aukciósház a művészettörténet első olyan alkotásaként ünnepelte a képet, "amely egy aukción, élőben jött létre".

Kommentek:

Top 0