• Külföld
Faktor

Kiállították az egykori amerikai elnök titkos levelét

Először láthatja a nagyközönség azt a korábban titkos levelet, amelyben Dwight D. Eisenhower köszönetet mondott a háborús idők legnagyobb hírszerzési központja, a nagy-britanniai Bletchley Park kódfejtőinek, a második világháború megnyerésében játszott felbecsülhetetlen munkájukért.

Eisenhower, aki akkoriban az amerikai hadsereg tábornokaként a szövetséges haderők európai főparancsnoka volt, a második világháború végén küldte a levelet Sir Stewart Menziesnek, a brit külső hírszerzés (MI6) vezetőjének.

Fotó: Europress / M. McNeill - Getty Images

Fotó: Europress / M. McNeill - Getty Images

Eisenhower 1945. július 12-én írta a levelet, melyben "szívből jövő csodálatának és őszinte köszönetének" adott hangot. A későbbi amerikai elnök azt írta, hogy a Bletchley Parkban végzett munka "felbecsülhetetlen értékű" és "számtalan brit, valamint amerikai ember életét mentette meg", valamint jelentős mértékben hozzájárult az ellenség térdre kényszerítésének felgyorsításához. Azt is írta, hogy szeretne ellátogatni a kódfejtő központba, hogy személyesen is köszönetet mondjon az ott dolgozóknak.

A levél nyolc évvel Eisenhower elnökké választása előtt íródott, és az MI6 mindenkori vezetőjének irodájában maradt. Sir John Scarlett, aki 2004 augusztusa és 2009 októbere között irányította az MI6-et, a hét elején hozta nyilvánosságra a levelet, amit mostantól az immár múzeumként üzemelő Bletchley Parkban lehet megnézni - írja az MTI.

David A. Hatch, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) történésze szerint a levél azt mutatja, hogy az Egyesült Államok nagy mértékben támaszkodott a Bletchley Park-i kódfejtőkre, köztük Alan Turingre, aki azt a csoportot vezette, amely feltörte a híres-hírhedt Enigma-kódrendszert. Turing segített gyorsan megfejteni a német katonai parancsok rejtjeleit, ami meghatározó módon hozzájárult a hitleri birodalom bukásához, és több ezer ember életét mentette meg.

A kódfejtő központban kezdetben 200 ember dolgozott 1939 augusztusában, de a második világháború végére nyolcezernél is több férfit és nőt foglalkoztatott a központ.

Top 0