• Tudomány

Ki volt Aczél György?

Aczél György, a Kádár-rendszer kultúráját meghatározó politikus már életében megosztó személyiség volt és halála után is az maradt. Egyesek ma is magasztalják, a többség persze elítéli, mert döntött életről és szinte halálról, támogatásról és elhallgattatásról. Megtehette, és meg is tette, hiszen ő volt a magyar kultúra és a párt fő ideológusa a pártállamban.

A VIT-utca rendezvénysorozat egyik helyszínén Aczél György kultúrpolitikus magyaráz 1978-ban, fotó: Fortepan/Urbán Tamás adományozó

A VIT-utca rendezvénysorozat egyik helyszínén Aczél György kultúrpolitikus magyaráz 1978-ban, fotó: Fortepan/Urbán Tamás adományozó

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan alakulhatott a Kádár-rendszer kultúrája egy tömeget kiszolgáló, tehetségeket sokszor kitagadó, más, szerényebb képességekkel rendelkező művészeket istenítő világgá, meg kell értenünk, ki volt a kultúra ura. Az a politikus, aki egy személyben döntött arról, mi jelenhet meg írásban, mi állhat a köztereken, mi mehet a színházban, mit énekeljenek az operában és egyáltalán, ki lehet művész a korban. Ízlése rányomta bélyegét Magyarországra.

Különc, deviáns gyerekAczél Appel Henrikként született 1917-ben, Budapesten, szegény családban. Édesanyját hamar elvesztette és még gyerek volt, amikor hentesként dolgozó édesapja is halálra fagyott egy kamrában. Henrik árvaházba került, aztán később nevelőszülőkhöz. Már fiatal korában feltűnt, hogy kicsit különc és magának való, ezért deviánsként tartották számon és kirendeltek hozzá egy pszichológust. György Júlia, a baloldali értelmiség meghatározó alakja szárnyai alá vette. Gyakorlatilag ő nevelte fel. Kezelő orvosának baráti körébe sok nagy művész tartozott, például Szerb Antal vagy Radnóti Miklós, aki az erőltetett menet alatt Aczél György keresztapjává vált. Így a tinédzser fiúnak hamar felkeltették az érdeklődését a különböző művészeti ágak.

Délelőtt kőműves, délután álcázott értelmiségiNapközben kőműves inasként dolgozott, délután átöltözött, hogy értelmiségi úriembernek álcázza magát és egy-egy kávéházban töltse az estét. Így próbált beolvadni a művészek világába.

A legmagasabb végzettsége három elemi osztály volt, de állítólag nagyon szeretett olvasni. Szerb Antal egyszer egy olvasmánylistát adott neki, így képezte magát autodidakta módon. 1936-ban fél évig a Színművészeti Akadémiéra járt, de abbahagyta és inkább a politikai pályát választotta. Ekkor lett Appel Henrikből Aczél György, a fiatal cionistából pedig kommunista.

Nyomorból jólétbeEzután találkozott élete szerelmével, egy szociáldemokrata ügyvéd lányával, akivel először került fedél a feje felé, hiszen korábban évekig itt-ott, barátoknál élt. 1939-ben nősült, két lánya született.

Egy belvárosi, Szalay utcában lévő háromszobás polgári lakásban éltek. 1942-ben kommunistaként letartóztatták, majd munkaszolgálatra küldték, de onnan le tudta szereltetni magát. A háború alatt keresztelkedett, de így is zsidókat és illegális kommunistákat bújtatott, szerzett papírt többek közt Péter Gábornak és Kádár Jánosnak is.

Nem támogatta Rákosit, aki Moszkvából hazatérve amúgy is gyanakodva nézett azokra, akik Magyarországon élték túl a második világháborút.

Előbb az ötödik kerületi agitációs és propagandaosztály vezetője, majd Zemplén később Baranya megye első titkára lett. Németh Szandra történész-múzeológus szerint valamennyire sikerült manipulálnia a vallásos, jobb oldali megyéket.

„Olyannyira így volt, hogy ha a csalásokat nem számítjuk, akkor is sikerült megtöbbszöröznie a kommunistákra szavazók táborát. Sok embert sikerült neki meggyőzni a saját elveiről ” – mondja.

Koncepciós per után megkínoztákAz 1947-es, elcsalt, kékcédulás választáson lett országgyűlési képviselő. Felemelkedőben lévő pályafutása akkor torpant meg, amikor 1949-ben koncepciós perben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, amelyből 1954-ben amnesztiával szabadult. A börtön alatt kegyetlenül megkínozták, mégsem a rendszert hibáztatta.

A csont soványra lefogyott Aczél gyorsan felépült testileg és lelkileg is. És mivel sem a Nagy Imre kormányban, sem a forradalomban nem vett részt - október 23-át egy bécsi hajókiránduláson volt a feleségével a magyar állam jóvoltából -, fényes jövő előtt áll. Kádár János ugyanis nem felejtette el, hogy pénzt adott neki és bujtatta, amikor rászorult. Azt is tudta róla, hogy nem Rákosi-párti.

Németh Károly pártvezető mögött halad Aczél György kultúrpolitikus 1977-ben, fotó: Fortepan/Kádas Tibor adományozó

Németh Károly pártvezető mögött halad Aczél György kultúrpolitikus 1977-ben, fotó: Fortepan/Kádas Tibor adományozó

Miután az MSZMP megalakult, az ötvenes évek végén művelődési miniszter-helyettessé nevezte ki Kádár.  Majdnem tíz éven át volt művelődési miniszterhelyettes, 1967-től az MSZMP Központi Bizottságának titkára lett (ez a pártállamban befolyásosabb pozíció volt, mint a kormány tagjának lenni), ettől kezdve hivatalosan a kulturális élet általános ellenőrzése volt a dolga. 1970-ben a Politikai Bizottság tagja lett, ez még nagyobb hatalmat jelentett. 1974-ben viszont egyfajta baloldali fordulat (a gazdasági reformok bukása) után miniszterelnök-helyettes lett (ez visszalépés volt), majd 1982-ben újra KB-titkár.

Ekkor azonban hatalmából már sokat vesztett és a rendszer erodálódásával 1985-ben le is váltották. A Politikai Bizottságból Kádár János bukásával egy időben, 1988. májusában került ki.

1989. októberében, az MSZMP megszűnésével visszavonult, sem az új pártba (az MSZP-be) nem lépett át, sem az MSZMP-ben nem maradt. Emlékiratokat tervezett, de ezt már nem fejezte be, 1991-ben meghalt.

Sznob, feltűnést kerülő, hatalomra vágyó, puritánAczél kerülte a pompát, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy megelégedett a többnyire Újlipótvárosban lévő otthonaival, pedig megtehette volna, hogy Budán él, egy tulajdonosaitól elkobzott, államosított villában.

„Ha elolvassuk életútját, vagy a vele közelebbi ismeretségbe került kortársak beszámolóit, egy művelt, kissé sznob, de a feltűnést szándékosan, szinte rutinból kerülő ember portréja rajzolódik ki, akit nem a politikai hatalomvágy vezérelt, sokkal inkább önnön fontosságát élvezte, leginkább akkor, ha kértek tőle” – írja a multkor.hu.

Aczél György egy személyben volt a kultúra ura egy diktatúrában.

Top 0