• Pénz
Faktor

Kezdeti fázisban vannak az egyeztetések az új légitársaságról

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nyitott a tárgyalásokra minden komoly érdeklődővel, befektetővel egy új nemzeti légitársaság megalapításáról, amelyben kisebbségi tulajdonosként akár a magyar állam is részt vállalhatna.

Az NFM szerint egy versenyképes piaci stratégiával, fenntartható üzemeltetési modellel rendelkező, a szükséges indulótőkét biztosítani képes üzleti partner sikeresen kísérelhetné meg egy magyar érdekeltségű légitársaság elindítását.

Mint korábban megírtuk, egy új magyar nemzeti légitársaság alapításáról tárgyalt az NFM illetékese és az orosz Szuhoj repülőgépgyártó képviselője hétfőn Budapesten. A tervek szerint a gyártó hat új repülőgépet és pénzt is adna a légitársaság létrehozásához.

Az NFM szerint vizsgálják az együttműködés lehetőségét, elsősorban a magyar érdekek szempontjából. Döntés még csak arról született, hogy az orosz repülőgépgyártó részletesebben kifejti az ajánlatát.

Az Európai Bizottság 2012 elején hozott döntése szerint egy új nemzeti légitársaság létrehozásában az állami vagyon szerepe nem lehet meghatározó, az állam vállalkozói szerepvállalása kizárólag üzleti alapon történhet. Egy új vállalat megalapítása teljes egészében állami forrásokból nem finanszírozható, ahhoz megbízható pénzügyi vagy szakmai befektetőt kell találni - írja az MTI.

Magyarország számos előnyt jelentő adottságot, piaci tényezőt és lehetőséget tud felkínálni az érdeklődőknek. Ilyen többlet például Budapest gyűjtő-elosztó funkció betöltésére alkalmas földrajzi elhelyezkedése vagy az európai viszonylatban is jó infrastruktúrával és szabad kapacitásokkal rendelkező Liszt Ferenc-repülőtér.

Top 0