• Politika
Faktor

Kevesen szavaztak, ezért Szentlőrinckáta Pest megyében marad

Az alacsony részvétel miatt érvénytelen lett a szentlőrinckátai népszavazás, amely arról döntött volna, hogy csatlakozzon-e Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez a Pest megyei település.

A szavazásra jogosult 1557 ember közül 152-en voksoltak, ami 9,76 százalékos részvétel jelent. Az érvényességhez a részvételnek meg kellett volna haladnia az 50 százalékot.

A voksolók közül 32-en támogatták, 120-an pedig ellenezték a megyeváltást.

Nagy István polgármester az MTI-nek korábban elmondta, hogy a megyeváltásról szóló helyi népszavazást azért kezdeményezték tavaly novemberben, mert a két kilométerre lévő Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez szerettek volna csatlakozni. Szentlőrinckáta Pest megyei településként jelenleg a Közép-magyarországi Régióhoz tartozik, ami miatt uniós forrásoktól esnek el, a váltással azonban az Észak-alföldi Régióhoz kerültek volna, amelyre kedvezőbb európai uniós támogatási feltételek vonatkoznak.

A polgármester jelezte azt is, hogy a közelmúltban kapott jogértelmezés szerint csak 2019-ben válthattak volna, amikorra már megtörténik az uniós források szétosztása, így a szavazás lényegében elvesztette a tétjét - írta az MTI.

Top 0