• Belföld
Faktor

Kevesebben kerestek állást tavaly

Az álláskeresők száma 13,7 százalékkal csökkent 2015-ben, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában a decemberi zárónapon 337,5 ezer álláskereső szerepelt, több mint 53 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az NFSZ honlapján azt írta, hogy az elmúlt tíz év decemberi hónapjait vizsgálva soha nem volt még ilyen alacsony az álláskeresők száma. Decemberben a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 7,6 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,9 százalék. A legalacsonyabb értékekkel továbbra is Győr-Moson-Sopron megye (2,2, illetve 1,5 százalék) rendelkezett, emellett kedvező munkaerőpiaci mutatói voltak Budapestnek és Vas, Pest, Komárom-Esztergom, illetve Veszprém megyének is.      

Az év utolsó hónapjában 48,7 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, 8,7 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma egy év alatt 9,5 százalékkal esett vissza.

Az álláskeresők 28,6 százaléka - 96,6 ezren - tartósan, több mint egy éve keresett munkát, ez 2 százalékponttal jobb arány az egy évvel korábbinál. Decemberben az összes álláskereső 11,1 százaléka (37,6 ezer ember) pályakezdő volt, 46 százalékuk legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezett. A legtöbb pályakezdő fiatalt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben tartották nyilván.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az NFSZ adatai szerint decemberben 173 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 34,3 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők közel fele (48,7 százalék) semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

    A foglalkoztatók 42,1 ezer üres álláshelyet jelentettek be decemberben, ezek 77,3 százalékához igényeltek támogatást. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 57,3 ezer volt, amelynek túlnyomó része a közfoglalkoztatáshoz tartozott. Decemberben az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma 9,6 ezret tett ki, az összes álláshely 22,7 százalékát. A nem támogatott állások elsősorban a mechanikai gép-összeszerelő, az egyszerű ipari, bolti eladó, tehergépkocsi vezető, szakács foglalkozásokra vonatkoztak - írta az MTI.

    Top 16